23948sdkhjf

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Lundabolagets produkt är utvecklad från quinoa och är ett hållbart alternativ till stabiliseringsmedel i bland annat krämer och sprayer. Nu köps de upp av en amerikansk kosmetikjätte.

IFF, en amerikansk innovatör av doft, smak och nutrition, och dess affärsenhet IFF-Lucas Meyer Cosmetics har förvärvat Speximo. Speximo utvecklar en ny sorts stabiliserings- och inkapslingsteknologi för att ta fram miljömässigt hållbara produkter inom skönhet och kosmetika. Speximos verksamhet baseras på en patenterad teknologi sprungen ur forskning vid Lunds universitet. Bolaget grundades 2012 och dess teknologi har potential inom flera kommersiella tillämpningar, som exempelvis läkemedel.

Speximo har tagit fram en produkt som är ett miljömässigt hållbart alternativ till dagens stabiliseringsmedel i krämer, pulver och sprayer inom segmentet skönhet och kosmetika.

Teknologin är unik då den skyddar aktiva ingredienser och förbättrar texturen. Bolagets speciella produkt är utvecklad från quinoa och är både naturlig och hållbar. Speximo strävar med sin unika teknologi mot FN:s globala mål för hållbar utveckling, SDG, och tar hänsyn till etiska aspekter av råvaror, produktion och konsumtion.

– Vi på Smile är väldigt stolta över det fantastiska och hårda arbete som ledningen för Speximo har utfört under sin tid på inkubatorn. Att utveckla verksamheten från en prisad spin-out från Lunds universitet till en erkänd aktör på den internationella marknaden är en krävande resa. Bolaget har senaste tiden arbetat målmedvetet med sin produktutveckling och uppskalning. Det är därför inte förvånande att bolaget blivit förvärvat utav en av marknadens ledande aktörer, säger Thomas Unt, affärsutvecklare på Smile i en kommentar.

Speximo kommer att ha kvar sin verksamhet i Lund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078