23948sdkhjf

Husqvarna vill snöröja på flygplatser

Husqvarna går in som delägare i norska Yeti Snow Technology som utvecklar autonoma snöröjningssystem för flygplatser.

Husqvarna Group är en av de stora spelarna på marknaden inom skötsel av grönytor och har i många år erbjudit självgående gräsklippare. Nu tar företaget sikte på autonoma lösningar för i första hand flygplatser.

Autonom teknologi har länge varit ett fokusområde för oss på Husqvarna Group. Genom att kombinera vårt kunnande med expertisen och erfarenheten hos vår nya partner Yeti Snow Technology siktar vi på att förbättra flygplatsers underhåll och öka säkerheten, sänka kostnaderna och erbjuda en bättre upplevelse för passagerarna, säger Husqvarnas divisionschef Sascha Menges.

Yeti Snow Technology har utvecklat ett avancerat system för självkörande fordon som används i miljöer där det ställs höga krav på säkerhet, precision och tillförlitlighet. Hittills har fokus legat på snöröjning på flygplatsers landningsbanor. Bland annat genomfördes mer än 40 tester på Oslo flygplats den senaste vintern.

Yeti är ett joint venture-bolag som nu ägs till lika delar av Husqvarna Group, Semcon och Øveraasen. Med Husqvarna som delägare finns stora förhoppningar om att på sikt hitta autonoma lösningar även för andra användningsområden och samtidigt uppnå betydligt större volymer.

Vi har utvecklat en teknik för självkörande fordon i de allra tuffaste förhållanden, och det har gett oss stor kunskap inom området. Med Husqvarna som partner öppnas nya dörrar att skala upp och i högre grad industrialisera lösningen, säger Hans Peter Havdal, divisionschef på Semcon som tillsammans med Øveraasen äger resterande delar i bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14