23948sdkhjf

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Det ska omfatta vaccinationer, råd om kost och motion och anpassning av hemmiljön. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet.

– Det finns minst lika mycket vetenskap inom äldreområdet som det gör inom barnhälsovård. Till exempelvis gällande pneumokockvaccin, där är vetenskapen är jättetydlig, man ska vaccinera, likaså ska man influensavaccinera. Detta borde ingå i ett äldrehälsovårdsprogram, förklarar Anders W Jonsson, gruppledare i för centerpartier i riksdagen och ledamot av socialutskottet.

Förutom vaccinationer finns det omfattande forskning från Umeå som visar att förebyggande hembesök drastisk förlänger livslängd och förbättrar hälsan. Även detta skulle kunna vara en del i ett nationellt hälsovårdsprogram för äldre. Men allt måste baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Något som inte alltid är fallet när det gäller folkhälsosatsningar menar Anders W Jonsson.

– ”Det måste ju vara bra att ungdomar rör på sig” är ett exempel på en svävande och lite chansartad grund för åtgärder som inte sällan ledar till att det satsas pengar som når de barn och ungdomar som redan är i rörelse till exempel inom idrottsrörelsen. Det måste alltid, när man har att göra med skattebetalarnas pengar, vara vetenskap och beprövad erfarenhet som ligger som grund för satsningar.

Men just pneumokock- och influensavaccin har stöd i vetenskapen och införandet har stöd från flera håll, berättar Anders W Jonsson.

– Dessa vaccinationer ska ges till äldre och Folkhälsomyndigheten har sagt till regeringen att detta bör införas. Men då krävs en lagändring eftersom den nuvarande lagen som ligger till grund för vaccinationsprogrammet bara handlar om barn och unga, inte äldre. Men en lag går att ändra.

Precis som med barnhälsovårdsprogrammet skulle motsvarigheten för äldre omfatta samtliga i befolkningen över en viss ålder och man ska kallas till programmet. För att undvika att vissa gruppen, inte sällan de från socioekonomiska grupper med sämre hälsa, uteblir måste vi våga blir betydligt mer selektiva i våra insatser menar Jonsson.

– Vi måste kunna gå in mycket mera selektivt gentemot de grupper som är drabbade och kunna fokusera på de subgrupper där vi har riktigt stora hälsoproblem. Men i ett första steg ska vi utgå från att alla som kallas deltar i programmet, i ett nästa steg få vi titta på om det är vissa grupper som uteblir och som behöver fångas upp.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078