23948sdkhjf

Världens största raffinaderi sprängt

Oljeraffinaderiet i Abqai i Saudiarabien slogs ut efter en drönaratack mot två oljeanläggningar i lördags. Anläggningarna tillhör världens största oljebolag, det statliga saudiska Aramco. Attackerna orsakade bränder i båda anläggningarna, men enligt statliga saudiska medier är bränderna under kontroll. Enligt en del bedömare är attackerna ett slag mot den globala oljeproduktionen.

Själva oljeraffinaderiet påstås vara världens största liksom oljefältet i Khurais, cirka 200 kilometer väster om Abqaiq, vilket var det andra målet för attackerna.

Aramco har inte utfärdat några uttalanden om vilka skador som drönarattackerna orsakat. Statlig saudisk tv rapporterar att "olje-exporten fortgår".

Al Jazeeras expert tror att attackerna mot Aramco kommer att påverka den globala oljeproduktionen.

Osama bin Javaid har studerat Aramcos strategiska betydelse och påpekar att Aramco inte är något vanligt företag, utan att den statliga oljejätten de facto styr landet.

- Vi vet inte hur mycket anläggningen skadats, men det här kommer att minska Saudiarabiens oljeproduktion betydligt. Det här kommer också att påverka den globala oljeproduktionen.

  

Källor: AFP, AP, Reuters, Al Jazeera, Yle

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063