23948sdkhjf

De får årliga reumatologipriset

Inger Gjertsson och Christopher Sjöwall får Nanna Svartz stipendium 2019. De båda har tilldelats utmärkelsen tack vare patientnära forskning inom reumatologi.

Sedan 1999 delar Pfizer och Reumatikerförbundet årligen ut ett stipendium för framstående reumatologisk forskning. Utmärkelsen är instiftad för att hedra Sveriges första kvinnliga professor i medicin, Nanna Svartz, som utvecklade ett av världens första anti-inflammatoriska läkemedel mot reumatism.

Det står nu klart att årets Nanna Svartz-stipendium tilldelas två pristagare, Inger Gjertsson och Christopher Sjöwall, för deras respektive patientnära forskning inom reumatologi.

Inger Gjertssons forskning har bland annat lett till utvecklingen av ett nytt diagnostiskt prototypkit för RA. Förhoppningen är att detta framtida kit inte bara ska diagnostisera RA, utan även kunna förutsäga svårighetsgrad och ge indikation på mest lämplig behandling. Inger har visat hur specificiteten hos antikroppar kan prediktera utveckling av en svårare och behandlingsresistent sjukdom.

Christopher Sjöwalls forskning bidrar till säkrare diagnostik och individualiserade behandlingsstrategier vid systemisk lupus erytematosus, SLE. Han har grundligt och metodiskt studerat bakomliggande mekanismer för uppkomst av reumatisk sjukdom, särskilt SLE, samt biomarkörer och autoantikroppar i relation till diagnos, behandlingsrespons och prognos.

– Jag gläds åt årets två mottagare av Nanna Svartz-stipendiet. Inger Gjertssons pågående forskning kan leda till att vi i framtiden har möjlighet att skräddarsy läkemedelsbehandlingen till varje enskild patient med reumatoid artrit. Speciellt roligt är att Christopher Sjöwalls forskning har skett i nära samarbete med personer med inflammatorisk sjukdom med målet att öka förståelsen av sjukdomen och förbättra livskvaliteten, särskilt vid SLE, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078