23948sdkhjf

Tjejer blir allt mer intresserade av fordonsbranschen

Andelen tjejer på fordonsutbildningarna på gymnasiet har ökat de senaste fem åren. Kollar man på själva antalet så har tjejerna ökat med 330 procent sedan 2011.

Läsåret 2011/12 var det 577 tjejer som läste fordon på Sveriges gymnasieskolor, förra läsåret var siffran 1906 – en ökning med 330 procent. Det visar statistik från Skolverket. Den procentuella andelen jämfört med killar har också ökat, däremot inte lika markant, men sedan 2015 har det gått stadigt uppåt med en procentenhet per år. Från 14,3 procent tjejer 2015 till 17,3 procent 2018.

Den främsta orsaken är att man både i branschen och på skolorna arbetar hårt för att locka fler tjejer, säger Jonas Hehrne, projektledare på Motorbranschcollege.

Motorbranschcollege startade för tre år sedan och är en slags certifiering för gymnasieskolor. De arbetar tätt mellan skolor, branschen och politiker på lokal nivå men i hela landet och än så länge har 50 skolor fått certifieringen. Den förkortas MBC och Jonas Hehrne tror att även den har bidragit till att fler tjejer fått upp ögonen för fordonsbranschen.

Det ger lite uppmärksamhet att en skola har en certifiering och lite tyngd. Eleverna får också ett diplom när de tar studenten som visar att de gått på en sådan skola, det tror jag är bra, säger han.

Det kommer dröja ett tag tills statistiken speglar av sig på arbetsmarknaden eftersom det bara tar tre år att gå gymnasiet medan ett arbetsliv är betydligt längre.

Det är ju ett långsiktigt arbete och det är en utmaning att både få tjejer till utbildningarna och att få dem att stanna kvar i branschen sedan, säger Jonas Hehrne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093