23948sdkhjf

Explosion gjorde tusentals strömlösa

Tusentals elkunder i Halmstad var utan ström natten till fredag. Orsaken var en explosion i ett ställverk.

Larmet till räddningstjänsten kom strax efter klockan 22 på torsdagskvällen. De konstaterade att det brann på ett ställverk i Hovgård. Eftersom spänningen är hög fick räddningstjänsten invänta experter från Eon och Halmstad energi och miljö, HEM.

Enligt HEMs hemsida var runt 3 400 kunder i Halmstad utan ström vid 04:30-tiden på fredagsmorgonen. Som mest var drygt 8 100 abonnenter drabbade.

Timmen efter explosionen låg Hems hemsida nere, troligen på grund av för hög belastning.

”En explosion har skett på Hovgård, huvudstation och inmatningspunkt för EONs nät till Halmstad. Ett antal tusen kunder i Holm, Vapnö, Flygstaden, Söndrum, Tylösand med flera är strömlösa”, skrev energibolaget på sin Facebooksida. De kunde inte ge något besked om när strömmen skulle vara tillbaka.

Efter några timmar konstaterade HEM att explosionen hade orsakat stora skador på båda matarenheterna i EONs anläggning, som ger ström till stora delar av norra Halmstad. Bolaget vågade därför inte åtgärda skadorna, utan inväntade hjälp från EON.

Allmänheten fick rådet att inte öppna frysar och kylskåp och att invänta mer information. Vid 07-tiden idag, fredag, kom strömmen tillbaka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063