23948sdkhjf

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Syftet med översynen av den nuvarande lagstiftningen om läkemedel för djur är att anpassa de nationella bestämmelserna till två nya EU-förordningar om veterinärmedicinska läkemedel och om foder som innehåller läkemedel. Båda förordningarna ska tillämpas från och med den 28 januari 2022.

– Sverige har länge legat i framkant vad det gäller en ansvarsfull användning av antibiotika till djur samtidigt som vi drivit på för striktare regler inom hela EU. Detta har gett resultat och nu måste alla EU-länder anpassa sig till den nya lagstiftningen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en kommentar.

De nya reglerna förväntas bidra till en fortsatt minskning av antibiotikaanvändningen i EU. I och med den nya förordningen om veterinärmedicinska läkemedel får antibiotika inte användas rutinmässigt eller för att kompensera för brister i djurhållningen.

Den nya förordningen innebär också ett förbud mot användning av antibiotika i förebyggande syfte till grupper av djur. En viktig skillnad jämfört med det regelverk som gäller nu är att det blir obligatoriskt för medlemsstaterna att samla in och rapportera data till den europeiska läkemedelsmyndigheten om försäljning och användning av antibiotika till djur. Datainsamling är en viktig del i arbetet med att följa upp antibiotikaanvändningen.

Till särklid Jenny Wennhall, rådman vid Förvaltningsrätten i Malmö, har utsetts till särskild utredare och tredningen ska redovisas senast den 30 september 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078