23948sdkhjf

Gröna installationer minskar översvämningsrisk

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En färsk studie visar att ”gröna” installationer som vegetation på tak och regnbäddar i kombination med klassisk parkmark och dammar minskar risken för översvämningar avsevärt i stadsmiljö.

I dag hör vi återkommande larmrapporter om hur klimatförändringar resulterar i skyfall som är både fler och häftigare än tidigare – och därmed kraftigt ökade risker för bland annat översvämningar. Alla håller inte med om den verklighetsbeskrivningen, men även skeptikerna kan hålla med om att våra städer förtätas, vilket innebär att en hel del mark som tidigare släppt igenom även stora vattenmängder plötsligt hårdgörs. Det innebär att vattnets infiltration försvåras och därmed ökar risken för att vattnet rinner ner i exempelvis lågpunkter och källare.

I en nyligen publicerad studie visar nu Johanna Sörensen från LTH och Tobias Emilsson från SLU att grön infrastruktur och öppen dagvattenhantering kan minska problemen avsevärt. Bland annat kan gröna tak, träd och dammar reducera översvämningsriskerna avsevärt.

Studien har fokuserat på bostadsområdet Augustenborg i Malmö där det gjordes en ”grön” ombyggnad redan i slutet av 1990-talet. Genom ett tätt samarbete mellan stad och privata aktörer, och med statligt stöd, lyckades man då krydda ombyggnaden med en uppsjö av tekniska lösningar med dagvatten i fokus.

Studien bygger på en genomgång av rapporter och skadeärenden som har anmälts till VA Syd och olika försäkringsbolag i samband med kraftiga regnväder. Resultatet är synnerligen intressant. Det visar sig nämligen att boende i Augustenborg exempelvis bara rapporterade in en tiondel så många skador som boende i kringliggande bostadsområden efter det skyfall som drabbade Malmö 2014 och resulterade i kostnader på uppskattningsvis 600 miljoner kronor.

Studien tar även upp större regnhändelser under perioden 2007–2015 då resultatet är ungefär det samma. Jämförelser mellan områdena har även gjorts för tiden före ombyggnaden och då noteras inga märkbara skillnader. Slutsatsen är att det är själva ombyggnaden av Augustenborgsområdet med fokus på grön infrastruktur och öppen dagvattenhantering som löste den lokala översvämningsproblematiken.

Helt klart är att kombinationen av parkmark, gröna innergårdar, diken och kanaler med mer specifika installationer såsom gröna tak och regnbäddar, kan minska mängden avrinnande dagvatten från urbana ytor.

Vår studie visar att en väl utformad grön dagvattenlösning kan reducera översvämningar och göra livet bättre för boende i hela stadsdelar, säger Tobias Emilsson.

Även om dagvattensituationen har blivit bättre i Augustenborg finns det fortfarande utrymme för förbättringar även där. Det sker fortfarande en del översvämningar vid häftiga regn, bland annat på grund av mindre lämpliga utformningar vid exempelvis garagenedfarter och källartrappor.

Augustenborg har dock inspirerat till liknande integrerade lösningar i flera sentida utvecklingsprojekt. Två exempel är Västra hamnen i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Med stöd av den aktuella studien finns goda förutsättningar att det blir fler – betydligt fler.

Vi har inte kunnat hitta något annat exempel på forskning där man undersökt effekten av grön infrastruktur vid en faktisk översvämningshändelse. Studien från Augustenborg är med andra ord unik i sitt slag, säger Johanna Sörensen.

Därmed ska det också numer finnas svart på vitt att det går att bygga bort en stor del av översvämningsproblematiken även i stadsmiljö.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Nu rivs Sveriges första kärnkraftsverk

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Bredare bana i Linköping

Nyhetsbrev

Plus

Omrörd inte skakad om vodkatillverkaren får välja

Tankar, kärl och omrörning är viktiga delar för många industrier. När det dessutom handlar om tillverkning av livsmedel ökar kraven. Följ med till Pernod-Ricards anläggning i Nöbbelöv och få en inblick i tillverkningen av Absolut Vodka.

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Tvärstopp för Göta Kanal

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094