23948sdkhjf

Gröna installationer minskar översvämningsrisk

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En färsk studie visar att ”gröna” installationer som vegetation på tak och regnbäddar i kombination med klassisk parkmark och dammar minskar risken för översvämningar avsevärt i stadsmiljö.

I dag hör vi återkommande larmrapporter om hur klimatförändringar resulterar i skyfall som är både fler och häftigare än tidigare – och därmed kraftigt ökade risker för bland annat översvämningar. Alla håller inte med om den verklighetsbeskrivningen, men även skeptikerna kan hålla med om att våra städer förtätas, vilket innebär att en hel del mark som tidigare släppt igenom även stora vattenmängder plötsligt hårdgörs. Det innebär att vattnets infiltration försvåras och därmed ökar risken för att vattnet rinner ner i exempelvis lågpunkter och källare.

I en nyligen publicerad studie visar nu Johanna Sörensen från LTH och Tobias Emilsson från SLU att grön infrastruktur och öppen dagvattenhantering kan minska problemen avsevärt. Bland annat kan gröna tak, träd och dammar reducera översvämningsriskerna avsevärt.

Studien har fokuserat på bostadsområdet Augustenborg i Malmö där det gjordes en ”grön” ombyggnad redan i slutet av 1990-talet. Genom ett tätt samarbete mellan stad och privata aktörer, och med statligt stöd, lyckades man då krydda ombyggnaden med en uppsjö av tekniska lösningar med dagvatten i fokus.

Studien bygger på en genomgång av rapporter och skadeärenden som har anmälts till VA Syd och olika försäkringsbolag i samband med kraftiga regnväder. Resultatet är synnerligen intressant. Det visar sig nämligen att boende i Augustenborg exempelvis bara rapporterade in en tiondel så många skador som boende i kringliggande bostadsområden efter det skyfall som drabbade Malmö 2014 och resulterade i kostnader på uppskattningsvis 600 miljoner kronor.

Studien tar även upp större regnhändelser under perioden 2007–2015 då resultatet är ungefär det samma. Jämförelser mellan områdena har även gjorts för tiden före ombyggnaden och då noteras inga märkbara skillnader. Slutsatsen är att det är själva ombyggnaden av Augustenborgsområdet med fokus på grön infrastruktur och öppen dagvattenhantering som löste den lokala översvämningsproblematiken.

Helt klart är att kombinationen av parkmark, gröna innergårdar, diken och kanaler med mer specifika installationer såsom gröna tak och regnbäddar, kan minska mängden avrinnande dagvatten från urbana ytor.

Vår studie visar att en väl utformad grön dagvattenlösning kan reducera översvämningar och göra livet bättre för boende i hela stadsdelar, säger Tobias Emilsson.

Även om dagvattensituationen har blivit bättre i Augustenborg finns det fortfarande utrymme för förbättringar även där. Det sker fortfarande en del översvämningar vid häftiga regn, bland annat på grund av mindre lämpliga utformningar vid exempelvis garagenedfarter och källartrappor.

Augustenborg har dock inspirerat till liknande integrerade lösningar i flera sentida utvecklingsprojekt. Två exempel är Västra hamnen i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Med stöd av den aktuella studien finns goda förutsättningar att det blir fler – betydligt fler.

Vi har inte kunnat hitta något annat exempel på forskning där man undersökt effekten av grön infrastruktur vid en faktisk översvämningshändelse. Studien från Augustenborg är med andra ord unik i sitt slag, säger Johanna Sörensen.

Därmed ska det också numer finnas svart på vitt att det går att bygga bort en stor del av översvämningsproblematiken även i stadsmiljö.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo investerar i cybersäkerhet

För att styrka skyddet av uppkopplade fordon har Volvo Group Venture Capital investerat i israeliska Upstream Security som specialiserat sig på cybersäkerhet för fordon.

Nedgång för Volvo – men fortsatt starkt i Kina

Årets tredje kvartal innebar en märkbar nedgång för Volvo Construction Equipment med avseende på både försäljning och rörelseresultat.

Ytterligare 135 kan få gå från bruken

"Höghastighetståg kostar 400 miljarder"

Rekordstor betongleverans

1

Ny metod hittar aggressiva tumörer

Nyhetsbrev

Ständig förbättring för offensivt Avant

Det går bra för finska Avant Tecno. Förra året passerades för första gången omsättningen 100 miljoner euro. För att möta den ökade efterfrågan lanserade företaget i våras sin hittills största modell och räknar dessutom med att inom kort kunna öka produktionskapaciteten med 50 procent.

Sverige del i enorm kartläggning av arters dna

Han hittar brister i 3D-metallen

Fredheim firade tung tioåring

Fredheim Maskin fyllde 15 och Oktoberdagarna tio – dubbla jubileer som firades rejält i Norge, där över 50 jättemaskiner visades upp.

Roslagsbanan tidigareläggs

Ännu ett stort kollektivtrafikprojekt i Storstockholm tidigareläggs – den här gången gäller det Roslagsbanans förlängning till T-Centralen.

Bring ersätter vägtransporter med tåg

Autonomi – eget affärsområde för Volvo

Volvo vill öka takten i utvecklingen, kommersialiseringen och försäljningen av autonoma transportlösningar. Och för att nå dit tilldelas nu verksamheten ett helt eget affärsområde.

Limträförsäljning ökar trots dämpad konjunktur

Ny generation från Scania

17 oktober presenterade Scania sin nya generation bussar för stads- och förortstrafik - bussarna som visas på Busworld i Bryssel bjuder på flera nyttiga nyheter.

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

CAB day heldag för skadeverkstäder

Onsdagen den 16 oktober anordnade CAB Group en heldag för skadeverkstäder. Eventet ägde rum i Drivelab centers lokaler i Arlandastad och innehöll ett matigt program med information och mingel.

Ledare: Våga lätta på gasen

Busstorget till Bålsta!

De förstärker Bellmans styrelse

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

– Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren. Det är de dåliga möjligheterna till fortbildning som ligger till grund för anmälan.

Är vården redo för extrem fetma?

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Genombrott för vit opak PET

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Clemens till Stockholmsmässan

Bredd och spets lockade nya bossen

Varierade emojis

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.443