23948sdkhjf

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Att fortsätta att ta sina hjärtläkemedel efter en kranskärlsoperation kan vara skillnaden mellan liv och död. Det visar en ny svensk registerstudie som genomförts med stöd av Hjärt-Lungfonden.

I studien, som använder data från kvalitetsregistret Swedeheart samt Socialstyrelsens läkemedelsregister, ingår alla patienter som genomgått en bypass-operation av kranskärlen i Sverige under åren 2006 - 2015 och överlevt minst sex månader efter utskrivning från sjukhuset.

Efter en bypass-operation av hjärtats kranskärl får patienten i normalfallet sekundärpreventiva läkemedel för att förhindra komplikationer. Statiner, betablockerare, trombocythämmare och så kallade RAAS-hämmande läkemedel är exempel på sekundärpreventiva läkemedel. Sex månader efter bypass-operationen fick 94 procent av patienterna blodfettssänkande statiner, men åtta år senare var siffran nere i 77 procent. Användningen av de andra läkemedelsgrupperna minskade också i liknande omfattning. Enligt forskarnas statistiska analys var långtidsanvändning av tre av de fyra läkemedelsgrupperna var för sig kopplad till ökad överlevnad hos patienterna.

– Studien visar hur viktigt det är att fortsätta med sekundärpreventiva läkemedel efter en kranskärlsoperation. Men vi ser dessvärre att läkemedelsanvändningen ofta är otillfredsställande över tid, särskilt bland äldre patienter, säger Erik Björklund, doktorand och ST-läkare i kardiologi vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås och en av forskarna bakom studien.

– Långtidsbehandling med statiner, RAAS-hämmare och blodförtunnande läkemedel förefaller vara livsviktig för de här patienterna, medan nyttan av betablockerare behöver studeras ytterligare, säger Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och huvudansvarig för studien, i en kommentar.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111