23948sdkhjf

Vaccination mot magsjukevirus till alla barn

Vaccination mot rotavirusinfektion införs i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Från och med september 2019 erbjuds vaccin mot rotavirusinfektion kostnadsfritt till spädbarn i hela landet.

Rotavirusinfektion är en mycket smittsam mag-tarminfektion. Utan vaccination insjuknar nästan alla barn en eller flera gånger före fem års ålder. Rotavirus orsakar magsjuka som kan vara besvärlig för de yngsta barnen. Barn drabbas av kraftiga diarréer som kan leda till uttorkning. Innan vaccination började erbjudas i delar av landet vårdades årligen över 2 000 barn på sjukhus på grund av rotavirusinfektion, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vaccination mot rotavirusinfektion har införts i över 90 länders vaccinationsprogram. Vaccinet ges i form av droppar i munnen vid 6 veckors och vid 3 månaders ålder.

I tio regioner har vaccination mot rotavirus varit infört redan tidigare. I några regioner har studier visat att antalet barn som behöver sjukhusvård i samband med magsjuka har minskat efter det att vaccination infördes. Nu när rotavirusinfektion kommer att omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet får alla barn i landet lika möjlighet att få skydd mot sjukdomen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093