23948sdkhjf

Molnbaserad norsk fjärrstyrning

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Tre förare i var sin tidszon skulle kunna dela på en entreprenadmaskin och med var sitt skift se till att maskinen används hela dygnet. Det hävdar det norska teknikföretaget Steer som just lanserat ett molnbaserat system för fjärrkontroll.

Det finns många skäl till att vissa arbeten inte ska göras med människor i närheten. Det kan vara i gruvor, i osäker terräng, vid extrema temperaturer eller där det finns risk för strålning, sprängmedel eller föroreningar.

Ett sätt att öka säkerheten och förmodligen också produktiviteten är att använda fjärrkontroll. Det har norska Steer tagit fasta på och presenterar nu ett molnbaserat system för fjärrmanövrering av entreprenadmaskiner. Systemet utlovas vara utan begränsningar. Maskinerna ska kunna manövreras på distans med hjälp av en videolänk som visar högupplöst film i realtid – utan tidsförskjutningar. De kan också programmeras för att följa vissa på förhand givna rutter.

Hittills har pilotprojekt drivits tillsammans med bland annat Statnett, Orica Explosives och den norska försvarsmakten. Enligt uppgift handlar det om tusentals timmar så här långt.

Företagets vd Ole Gjermundshaug menar att den här typen av praktiska erfarenheter är absolut nödvändiga för utvecklingen.

Vi verkar i en praktisk bransch med högt tempo och många okända faktorer. Här fungerar det inte med ett enbart akademiskt tillvägagångssätt. Hela teamet tillbringar mycket tid ute i fält tillsammans med maskinförarna för att få snabb återkoppling och därmed säkerställa att lösningen hela tiden utvecklas. En tät dialog är en av de framgångsfaktorer som gör att utvecklingen sker i takt med marknaden, säger Ole Gjermundshaug.

Enligt företagsledningen är tekniken redan så pass utprövad att man vågar dra flera slutsatser av betydelse för framtiden. En är att avståndet mellan förare och maskin inte spelar någon roll så länge det finns internetuppkoppling. En annan är att en förare kan hantera flera maskiner, det räcker i princip med en tangenttryckning för att byta maskin.

Ytterligare en slutsats är att tekniken är lätt att installera i maskinerna utan stora investeringar eller ombyggnader.

Hittills har vi kopplat upp och fjärrstyrt, grävmaskiner, bandschaktare, dumprar och traktorer från tillverkare som Caterpillar, Volvo och John Deere. Egenutvecklad hård- och mjukvara gör lösningen extremt flexibel och snabb att sätta upp, säger Lars Tronsmoen som leder utvecklingsteamet.

I princip flyttas monitorer och stödsystem från den aktuella maskinen till en förarplats som kan vara flera tusen kilometer bort.

Därmed blir det möjligt att manövrera maskinen exakt likadant från förarstolen på distans som från den ordinarie stolen i maskinhytten, säger Lars Tronsmoen.

Enligt företaget är ett par större samarbetsprojekt på gång för att testa tekniken i större skala. Bland annat förs för närvarande samtal med en större aktör i Mellanöstern som vill testa lösningen i förhoppning om att öka kapaciteten, öka säkerheten och minska kostnaderna. Samtidigt är ett pilotprojekt på gång även i USA.

Inte minst visar företaget stor glädje över det intresse som visats av Caterpillar. Den amerikanska maskingiganten hade snubblat över lösningen på nätet varefter företagsledningen inviterade Steer som fick beskriva tekniken mer ingående.

Vi känner oss trygga med att lösningen nu är färdig att släppas på marknaden. Vi är i full färd med att skala upp inför marknadsföring, försäljning och support. Vi jobbar parallellt med att hitta internationella partners. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare, säger Pål Ligård, marknadsansvarig på Steer.

Mer om: fjärrstyrning | Steer
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Corona: JEC med flera event flyttas fram

Viruskaos i resebranschen

1

KTH-forskare: ”Nya stambanor ett måste”

Vill bli Sveriges första engångsfria stadskärna

Engångsförpackningar kan vara bekväma men slutresultatet blir stora mängder avfall och nedskräpning.

Nu startar omröstningen

Nu startar den omröstning där Leveranstidningen Entreprenads läsare utser Sveriges snyggaste entreprenadmaskin. Lägg din röst och medverka till att ”rätt” maskin får ta emot hedersbetygelsen på Solvalla 4 juni.

Nya gripare ska passa nästan alla

Nyhetsbrev

”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

Designa och beställ online

Höjdartrick av Volvo

Fyra lastbilar staplade på varandra, och en vd på toppen – Volvo Lastvagnar går på höjden i sin senaste lanseringsfilm.

Toppen och botten i Kollektivtrafiksverige

Kollektivtrafiken men marknadsandelarna skiljer sig rejält åt mellan regionerna – men hög marknadsandel hänger inte alls ihop med kundnöjdhet, det visar Svensk Kollektivtrafiks Kollektivtrafikbarometern 2019.

Masstransport på hög nivå

Norra Europas mest moderna och effektiva återvinningsanläggning. Så beskriver DA Mattsson sin etablering i Upplands Väsby där det senaste tillskottet är en högeffektiv norsk bandtransportör som förflyttar valda fraktioner från tvättanläggningen till ett lika flexibelt som omfångsrikt höglager.

Hopp om elektrifierad järnväg i Västerbotten

Corona: Italiens maskinindustri känner oro

”Orimliga krav på yrkeslärare”

SAS startar lågprisbolag

Mobil HVO-mack gillas av byggare

Den mobila HVO-macken i framväxande Ebbepark i Linköping har tagits emot väl av byggentreprenörerna på området. Under de första sex månaderna tankades 27 671 liter fossilfri HVO-diesel, vilket kan liknas vid 15 svenskars klimatpåverkan under ett år.

1

Varsel vid Lundins

Vägarnas syndabockar

Bättre och billigare kollektivtrafik

Med rätt styrmedel kan kollektivtrafiken bli både bättre, attraktivare och billigare. Det säger Torbjörn Eriksson, Urbanet Analys. På Kollektivtrafikdagen i Solna 13 maj berättar han om hur det ska gå till.

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Öppet brev: Nysäter vindkraftspark – ett sorgligt exempel

Ett flertal maskinentreprenörer riskerar att tillsammans förlora mångmiljonbelopp sedan byggandet av Nysäter vindkraftspark, norr om Sundsvall, gått i stå. I ett öppet brev kräver nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att de internationella storföretag som äger vindkraftsparken ska säkerställa att entreprenörerna ersätts fullt ut.

Industrijobb för BDX i Örnsköldsvik

Extrastämma för Hybricon

Kunskapsbrister leder till onödiga dödsfall

Bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner är några faktorer som Arbetsmiljöverket lyfter fram som tänkbara orsaker till dödsfall på de svenska arbetsplatserna.

Elflygspremiär i höst

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Det går bra för LKAB - Dubblar utdelning till staten

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.078