23948sdkhjf

Molnbaserad norsk fjärrstyrning

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Tre förare i var sin tidszon skulle kunna dela på en entreprenadmaskin och med var sitt skift se till att maskinen används hela dygnet. Det hävdar det norska teknikföretaget Steer som just lanserat ett molnbaserat system för fjärrkontroll.

Det finns många skäl till att vissa arbeten inte ska göras med människor i närheten. Det kan vara i gruvor, i osäker terräng, vid extrema temperaturer eller där det finns risk för strålning, sprängmedel eller föroreningar.

Ett sätt att öka säkerheten och förmodligen också produktiviteten är att använda fjärrkontroll. Det har norska Steer tagit fasta på och presenterar nu ett molnbaserat system för fjärrmanövrering av entreprenadmaskiner. Systemet utlovas vara utan begränsningar. Maskinerna ska kunna manövreras på distans med hjälp av en videolänk som visar högupplöst film i realtid – utan tidsförskjutningar. De kan också programmeras för att följa vissa på förhand givna rutter.

Hittills har pilotprojekt drivits tillsammans med bland annat Statnett, Orica Explosives och den norska försvarsmakten. Enligt uppgift handlar det om tusentals timmar så här långt.

Företagets vd Ole Gjermundshaug menar att den här typen av praktiska erfarenheter är absolut nödvändiga för utvecklingen.

Vi verkar i en praktisk bransch med högt tempo och många okända faktorer. Här fungerar det inte med ett enbart akademiskt tillvägagångssätt. Hela teamet tillbringar mycket tid ute i fält tillsammans med maskinförarna för att få snabb återkoppling och därmed säkerställa att lösningen hela tiden utvecklas. En tät dialog är en av de framgångsfaktorer som gör att utvecklingen sker i takt med marknaden, säger Ole Gjermundshaug.

Enligt företagsledningen är tekniken redan så pass utprövad att man vågar dra flera slutsatser av betydelse för framtiden. En är att avståndet mellan förare och maskin inte spelar någon roll så länge det finns internetuppkoppling. En annan är att en förare kan hantera flera maskiner, det räcker i princip med en tangenttryckning för att byta maskin.

Ytterligare en slutsats är att tekniken är lätt att installera i maskinerna utan stora investeringar eller ombyggnader.

Hittills har vi kopplat upp och fjärrstyrt, grävmaskiner, bandschaktare, dumprar och traktorer från tillverkare som Caterpillar, Volvo och John Deere. Egenutvecklad hård- och mjukvara gör lösningen extremt flexibel och snabb att sätta upp, säger Lars Tronsmoen som leder utvecklingsteamet.

I princip flyttas monitorer och stödsystem från den aktuella maskinen till en förarplats som kan vara flera tusen kilometer bort.

Därmed blir det möjligt att manövrera maskinen exakt likadant från förarstolen på distans som från den ordinarie stolen i maskinhytten, säger Lars Tronsmoen.

Enligt företaget är ett par större samarbetsprojekt på gång för att testa tekniken i större skala. Bland annat förs för närvarande samtal med en större aktör i Mellanöstern som vill testa lösningen i förhoppning om att öka kapaciteten, öka säkerheten och minska kostnaderna. Samtidigt är ett pilotprojekt på gång även i USA.

Inte minst visar företaget stor glädje över det intresse som visats av Caterpillar. Den amerikanska maskingiganten hade snubblat över lösningen på nätet varefter företagsledningen inviterade Steer som fick beskriva tekniken mer ingående.

Vi känner oss trygga med att lösningen nu är färdig att släppas på marknaden. Vi är i full färd med att skala upp inför marknadsföring, försäljning och support. Vi jobbar parallellt med att hitta internationella partners. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare, säger Pål Ligård, marknadsansvarig på Steer.

Mer om: fjärrstyrning | Steer
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Flaskan som tar mindre plats

Valmet biosatsar i Sundsvall

Svenskt batteripaketprojekt tar fart

Klart med ny vd i Maserfrakt

Nyhetsbrev

Succé för nystartad landskapsutbildning

En nystartad utbildning för landskapsingenjörer vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har blivit en jättesuccé. De 35 utbildningsplatserna fylldes snabbt med ytterligare 60 sökande på reservplats.

Bruket prisas för fabriksunderhåll med 5G-teknik

Var sjunde skadar sig

Praktikant dog efter arbetsolycka

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Plus

Han vill ge pengar till företagen

För den som vill automatisera sin verksamhet är nu rätt tid, för det finns pengar att söka. Vi har besökt konferensen Robotbaserad Automation på Elmia och lyssnat på föredrag om Robotlyftet.

Plus

Nedslag på robotkonferensen

CTEK invigde nya lokaler

Svenska företaget CTEK har invigt sina nya lokaler i Norrköping. Den nya anläggningen investerades till följd av att man förvärvade Chargestorm i fjol.

Allt fler efterlysta maskiner

Natten till i dag stals tre Weidemannlastare i Kungälv, enligt Larmtjänst. Det följer tyvärr en tydligt negativ trend som pekar på att maskinstölderna blir allt fler.

Vädret får skulden för höjdavvikelser

Åtskilliga maskinentreprenörer har haft problem med höjdavvikelser vid GNSS-positionering under den gångna sommaren. Problem har konstaterats med såväl Swepos Nätverks-RTK-tjänst som nätverks-RTK generellt. Det är vädrets fel konstaterar nu Lantmäteriet.

Så tycker branschen om höstbudgeten

Den 18 september släppte regeringen sin ändringsbudget för hösten. En del av punkterna kommer påverka fordonsbranschen och det finns blandade åsikter om dessa punkter bland branschens organisationer.

Stor UH-affär avtalad

Nyligen avslutades en stor upphandling inom området förebyggande underhåll och tillståndskontroll.

Kartläggning visar styrkeområden inom miljöteknikexport

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Smidig sopskopa med sidoborste

Svevia hoppas på eldrivna sopmaskiner

Svevia har stora förhoppningar men tar det säkra före det osäkra när Sveriges första eldrivna sopsugmaskin ska testas. – Vi kör så hårt vi kan så får vi se vad den klarar av.

Skånsk sug i hårt stål

Rivstart för elektrisk gruvutrustning

Epiroc har fått något av en rivstart för sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning. Mindre än ett år efter lanseringen har bolaget vunnit order från bland annat Finland, Australien och Kanada.

1

Missnöjd med budgeten

NCC bygger i Sundsvall

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Välförsedd vindkraftpark

Utredning om skatt på engångsartiklar

Eson Pac säljer i Schweiz

Nordlind till Skansen

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

Tre bolag blir ett

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Stänger övertecknad emission

Dahlsten tar över Transportföretagen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126