23948sdkhjf

Molnbaserad norsk fjärrstyrning

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Tre förare i var sin tidszon skulle kunna dela på en entreprenadmaskin och med var sitt skift se till att maskinen används hela dygnet. Det hävdar det norska teknikföretaget Steer som just lanserat ett molnbaserat system för fjärrkontroll.

Det finns många skäl till att vissa arbeten inte ska göras med människor i närheten. Det kan vara i gruvor, i osäker terräng, vid extrema temperaturer eller där det finns risk för strålning, sprängmedel eller föroreningar.

Ett sätt att öka säkerheten och förmodligen också produktiviteten är att använda fjärrkontroll. Det har norska Steer tagit fasta på och presenterar nu ett molnbaserat system för fjärrmanövrering av entreprenadmaskiner. Systemet utlovas vara utan begränsningar. Maskinerna ska kunna manövreras på distans med hjälp av en videolänk som visar högupplöst film i realtid – utan tidsförskjutningar. De kan också programmeras för att följa vissa på förhand givna rutter.

Hittills har pilotprojekt drivits tillsammans med bland annat Statnett, Orica Explosives och den norska försvarsmakten. Enligt uppgift handlar det om tusentals timmar så här långt.

Företagets vd Ole Gjermundshaug menar att den här typen av praktiska erfarenheter är absolut nödvändiga för utvecklingen.

Vi verkar i en praktisk bransch med högt tempo och många okända faktorer. Här fungerar det inte med ett enbart akademiskt tillvägagångssätt. Hela teamet tillbringar mycket tid ute i fält tillsammans med maskinförarna för att få snabb återkoppling och därmed säkerställa att lösningen hela tiden utvecklas. En tät dialog är en av de framgångsfaktorer som gör att utvecklingen sker i takt med marknaden, säger Ole Gjermundshaug.

Enligt företagsledningen är tekniken redan så pass utprövad att man vågar dra flera slutsatser av betydelse för framtiden. En är att avståndet mellan förare och maskin inte spelar någon roll så länge det finns internetuppkoppling. En annan är att en förare kan hantera flera maskiner, det räcker i princip med en tangenttryckning för att byta maskin.

Ytterligare en slutsats är att tekniken är lätt att installera i maskinerna utan stora investeringar eller ombyggnader.

Hittills har vi kopplat upp och fjärrstyrt, grävmaskiner, bandschaktare, dumprar och traktorer från tillverkare som Caterpillar, Volvo och John Deere. Egenutvecklad hård- och mjukvara gör lösningen extremt flexibel och snabb att sätta upp, säger Lars Tronsmoen som leder utvecklingsteamet.

I princip flyttas monitorer och stödsystem från den aktuella maskinen till en förarplats som kan vara flera tusen kilometer bort.

Därmed blir det möjligt att manövrera maskinen exakt likadant från förarstolen på distans som från den ordinarie stolen i maskinhytten, säger Lars Tronsmoen.

Enligt företaget är ett par större samarbetsprojekt på gång för att testa tekniken i större skala. Bland annat förs för närvarande samtal med en större aktör i Mellanöstern som vill testa lösningen i förhoppning om att öka kapaciteten, öka säkerheten och minska kostnaderna. Samtidigt är ett pilotprojekt på gång även i USA.

Inte minst visar företaget stor glädje över det intresse som visats av Caterpillar. Den amerikanska maskingiganten hade snubblat över lösningen på nätet varefter företagsledningen inviterade Steer som fick beskriva tekniken mer ingående.

Vi känner oss trygga med att lösningen nu är färdig att släppas på marknaden. Vi är i full färd med att skala upp inför marknadsföring, försäljning och support. Vi jobbar parallellt med att hitta internationella partners. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare, säger Pål Ligård, marknadsansvarig på Steer.

Läs mer om: fjärrstyrning | Steer
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk förvärv för Tokvam

Fyrhjulsdrivet designobjekt

Ett tufft utseende för kunder som inte är rädda för att synas på vägen är slagordet när Ford släpper den specialutrustade Ranger Thunder på marknaden. Att Sverige står starkt som pickup-nation framgår av att vi tilldelats ungefär 150 av totalt 4 500 som släpps i Europa.

Renta ökar certifieringstakten

Under de senaste två åren har Renta certifierat 15 depåer enligt ISO 9001 och ISO 14001. Ambitionen är att återstående depåer ska ha gått igenom certifieringsprocesserna innan årets slut.

Optimism i Cat trots stort tapp

Årets andra kvartal blev tufft för Caterpillar som redovisar en omsättning som minskade med 31 procent och ett rörelseresultat som minskade med 65 procent jämfört med samma period förra året.

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Tysk plast- och gummimaskinindustri störtdyker

Nyhetsbrev

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Nolato gör viktigt förvärv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Nolato gör förvärv inom medicinteknik

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Ball i täten för vindkraftsel

Nytt förpackningsföretag på nätet

Nytt förpackningsföretag satsar enbart på e-handel. Pacsome lanserar webbtjänst på fem marknader.

PolyOne+Clariant Masterbatch=Avient

Drabbades värst av coronakrien

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

1

Nu börjar bygget av världens största fusionsreaktor

Rolling Optics i avtal med kinesiska YUTO

Svenskt projekt vill skeppa plastfabrik till Etiopien

Ny VD

Ny hos Eneroth

5 000 bort från Scania

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Malmö har fått ett liftcenter

Svag juni för bussarna

Halvvarmt uppdrag i norr

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094