23948sdkhjf

Svenska bussar oftast fossilfria

Nästan nio av tio svenska bussar körs i dag med biodrivmedel, det gäller både upphandlad trafik och turistbussarna – det slår Sveriges Bussföretag fast sin årliga statistikrapport.

Huvuddelen av turist- och beställningstrafiken kör precis som kommersiell linjetrafik på biodrivmedel och redan idag är 88 procent av den upphandlade trafiken fossilfri – det framgår av den årliga statistikrapporten som Sveriges Bussföretag släppte 28 augusti.

Avgörande för framgången är tillgången till rena biodrivmedel som HVO100, en slags diesel som tillverkas från förnybara källor som trä, avfall och grödor. Sverige har gott om dessa råvaror men många andra EU-länder är kritiska till att odla drivmedel.

– För transportsektorns omställning är det viktigt att Sverige har en stark och enad röst i EU om att vi vill behålla skatteundantaget för biodrivmedel efter 2020. Efterfrågan på biodrivmedel är hög men oklara politiska villkor hindrar producenterna från nödvändiga investeringar. Sverige skulle kunna exportera biodrivmedel samtidigt som vi ställer om transportsektorn, säger Anna Grönlund, vice vd och branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Den internationella trenden går mot eldrift av stadsbusstrafik. Eldrivna bussar är tystare, vibrerar mindre och är helt emissionsfria vilket förbättrar luftkvaliteten. I Kina är stadsbusstrafiken helt elektrifierad i flera mångmiljonstäder som infört skattelättnader för elbussar. I Sverige har elbussarna nästan fördubblats det senaste året, men från låga siffror.

– Ska elektrifieringen av stadsbusstrafiken komma igång på allvar kan inte el till bussar beskattas högre än el till spårtrafik. Det borde löna sig att vara miljövänlig och därför kan vi inte straffskatta elbussarna. Som även EU-kommissionen framhållit är ekonomiska styrmedel avgörande för busstrafikens elektrifiering, säger Anna Grönlund, vice vd och branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Hela rapporten finns att läsa HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11