23948sdkhjf

Nu skärps kampen mot tappade redskap

Inga fler tappade skopor är budskapet när nu Maskinia och Sundahls Maskinaffär väljer att utrusta sina grävmaskiner från Doosan respektive Atlas med Engcons alternativ till säkert redskapsfäste samt ett standardiserat låssystem.

Ett rimligt mål är att den som går till jobbet på morgonen ska kunna gå hem därifrån efter arbetsdagens slut. Inte minst inom bygg- och anläggningsverksamheten pratas ofta om ett ökat säkerhetstänkande och en nollvision med avseende på olyckor.

Trots det kommer då och då larmrapporter om svåra olyckor och till och med dödsfall. Dessa sker inte minst i anslutning till en arbetande maskin, bland annat i samband med att redskap lossnar från sitt fäste på en grävmaskin.

Tillverkarna har hittills gått i täten för utvecklingen och bland annat utvecklat sina varianter av säkra fästen. Produkterna är efterfrågade, men det finns definitivt utrymme för en kraftigt ökad användning.

Nu tar Maskinia och Sundahls ett rejält steg framåt i säkerhetsarbetet genom att införa Engcons säkerhetsfäste Q-Safe och det standardiserade låssystemet QSC som standard på de grävmaskiner från Doosan respektive Atlas som levereras i Sverige.

Det är ett smart och disciplinerat säkerhetssystem som tar bort risken för mänskliga misstag, säger Maskinias försäljningschef, Carl-Johan Sunnerfjord.

Sundahls försäljningschef på entreprenadsidan, Niklas Loven, beskriver valet av leverantör som naturligt.

Vi vet att Engcons grejer fungerar smidigt och effektivt samtidigt som de alltid erbjuder en snabb support. Vi ville ha det bästa och det säkraste, säger han.

Stig Engström, ägare och grundare av Engcon, anser det viktigt att säkerhetsarbetet fortsätter, men är också tydlig med att det kan göras betydligt mer.

– Det känns förstås hedrande att fler och fler tillverkare och återförsäljare väljer att använda sig av vår lösning på problemet. Det är en sak att prata om säkerhet, men få törs faktiskt göra något åt det. Att höra om någon som skadats eller i värsta fall har avlidit i en arbetsplatsolycka gör mig ledsen. Därför kommer vi på Engcon alltid att fortsätta arbeta för att bidra till säkrare och tryggare arbetsplatser, säger han.

Något av grundfunktion i Engcons lösning är att grävmaskinsföraren måste ställa ned skopan mot marken för att kunna lossa den. Därmed ska föraren inte kunna aktivera skoplåset med skopan hängandes ovan marken.

Engcon har tagit ytterligare ett kliv i säkerhetsarbetet med QSC, ett varumärkesoberoende system som standardiserar handhavandet för att låsa skopor och andra redskap.

Tänk om gas & broms skulle ha olika placering beroende på vilken bil du sätter dig i, det skulle inte vara så bra. Det var precis så vi tänkte när vi utvecklade vårt standardiserade låssystem och tillhörande låspanel som alltid sitter monterad på samma ställe i hytten och som styr maskinfästet och tiltrotatorns fäste på samma sätt, oavsett vilken grävmaskin du sitter i, säger Stig Engström.

Läs mer än QSC här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078