23948sdkhjf

Eldrivet radarpar för gruvan

Även om eldrift blir allt vanligare bland mindre maskiner är det lätt att glömma att el varit ett vanligt alternativ för stora maskiner i många år. Liebherrs 210-tonnare R9200E måste definitivt betraktas som en av de större.

Liebherr visade som vanligt musklerna på Bauma. Det ska inte råda någon som helst tvekan om vilken tillverkare av entreprenadmaskiner som är störst i Tyskland. Och receptet är det sedvanliga – störst monter och publikmagneter modell större.

Den här gången kombinerades storlek dessutom med bränslebesparing och minskade utsläpp. Blickfånget bestod av det företaget beskriver som något av ett optimalt arbetsteam när stora massvolymer ska förflyttas inom främst gruvindustrin.

Knappast någon av mässans dryga 600 000 besökare missade företagets R9200E, en 210-tons bandgrävare som drivs med hjälp av en elmotor på 850 kilowatt (1 139 hästkrafter) i sällskap med den dieselelektriska tipptrucken T236 som har en egenvikt 180 ton och kapacitet att lasta 100 ton. Det innebär att grävaren behöver fem tag med den 12,5 kubikmeter stora skopan för att fylla tipptrucken. Det tar drygt en och en halv minut, enligt företaget, som anger lastcykeln till nästan 20 sekunder.

Bakom de båda maskinerna finns mer än 30 års erfarenhet av eldrivna maskiner och företaget lyfter inte bara fram de miljömässiga fördelarna med eldrift utan även de ekonomiska. Exempelvis för grävaren blir det förstås en avsevärd skillnad i bränslekostnad mellan elektriciteten och det konventionella fossila bränslet. Men samtidigt betonas att användaren också kan räkna med att underhållskostnaderna sjunker med upp till 25 procent samtidigt som livslängden ökar.

På grävmaskiner av den storleken är batterier ingen lösning utan det krävs konstant elförsörjning med hjälp av kabel – en kabel som lätt kan kapas på grund av grävarens rörelser. Därför har Liebherr utvecklat kabelrullar som ska säkerställa att kabeln med automatik håller rätt längd för att inte riskera att klippas av av larvbanden. Beroende på maskinmodell har kabelrullarna plats för mellan 245 och 300 meter kabel.

Även om den eldrivna grävaren hörde till de större pjäserna på mässan är den ändå en av de mindre i företagets sortiment av stora elgrävare som täcker intervallet mellan 130 och 800 ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078