23948sdkhjf

Första mobila tankstationen

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

Linköping. Stångåstaden och Sankt Kors investerar totalt cirka fem miljarder kronor i att utveckla Ebbepark i Linköping – 750 nya bostäder ska byggas och verksamhetsytan ska utökas från 30 000 kvadratmeter till cirka 75 000 kvadratmeter.

Ett så stort projekt innebär många maskiner och ett myller av transporter, det passade därför utmärkt som testbädd för ett nytt logistiskt upplägg som, om allt går som det är tänkt, ska maxa produktiviteten och minska miljöbelastningen.

Det hoppas i alla fall parterna bakom projektet: de kommunala bolagen Sankt Kors och Stångåstaden samt bränsleleverantören Energifabriken och Logistikkluster Östergötland

– Ebbeparkprojektet är en enorm omvandling , vi satsar fem miljarder och då ska vi våga – vi vill testa något nytt och tänka framåt, sade Robert Bäckström, projektledare på Stångåstaden, när det som beskrivs som landets första mobila tankstation invigdes den 16 augusti.

Tanken är att spara både tid, pengar och miljö genom att alla entreprenörer på bygget ska kunna tanka fossilfritt HVO-bränsle på ett enkelt sätt – från tanken som ställs upp på arbetsplatsen och som övervakas av Energifabriken så att det alltid finns bränsle att tillgå.

Tankningen ska dessutom kunna ske smidigt tack vare en app, som gör det möjligt att låta flera aktörer använda samma tank.

Energifabriken levererar både HVO-bränslet och den tio kubikmeter stora tanken.

– Det här är en smidig lösning, ett sätt att underlätta för entreprenörerna, förklarade företagets grundare och delägare Karin Varverud.

Energifabriken har sålt biobränsle sedan 2006, främst till tunga transporter, buss och tjänstebilar. Enligt Karin Varverud kommer dock entreprenadkunderna på bred front.

– Intresset växer, vi har haft kunder inom entreprenad sedan start men nu ser vi en allt ökande efterfrågan.

Bränslet blir lite dyrare, men även entreprenörerna har en del att vinna på upplägget, förklarade Per Lindahl, projektledare på Logistikkluster Östergötland.

– De tjänar effektivitet, de slipper driftsstopp och i stället för att tanka kan de göra vad de ska.

Läs mer om den mobila tankstationen inom kort i Leveranstidningen Entreprenad och på entreprenad.com

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114