23948sdkhjf

Första mobila tankstationen

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

Linköping. Stångåstaden och Sankt Kors investerar totalt cirka fem miljarder kronor i att utveckla Ebbepark i Linköping – 750 nya bostäder ska byggas och verksamhetsytan ska utökas från 30 000 kvadratmeter till cirka 75 000 kvadratmeter.

Ett så stort projekt innebär många maskiner och ett myller av transporter, det passade därför utmärkt som testbädd för ett nytt logistiskt upplägg som, om allt går som det är tänkt, ska maxa produktiviteten och minska miljöbelastningen.

Det hoppas i alla fall parterna bakom projektet: de kommunala bolagen Sankt Kors och Stångåstaden samt bränsleleverantören Energifabriken och Logistikkluster Östergötland

– Ebbeparkprojektet är en enorm omvandling , vi satsar fem miljarder och då ska vi våga – vi vill testa något nytt och tänka framåt, sade Robert Bäckström, projektledare på Stångåstaden, när det som beskrivs som landets första mobila tankstation invigdes den 16 augusti.

Tanken är att spara både tid, pengar och miljö genom att alla entreprenörer på bygget ska kunna tanka fossilfritt HVO-bränsle på ett enkelt sätt – från tanken som ställs upp på arbetsplatsen och som övervakas av Energifabriken så att det alltid finns bränsle att tillgå.

Tankningen ska dessutom kunna ske smidigt tack vare en app, som gör det möjligt att låta flera aktörer använda samma tank.

Energifabriken levererar både HVO-bränslet och den tio kubikmeter stora tanken.

– Det här är en smidig lösning, ett sätt att underlätta för entreprenörerna, förklarade företagets grundare och delägare Karin Varverud.

Energifabriken har sålt biobränsle sedan 2006, främst till tunga transporter, buss och tjänstebilar. Enligt Karin Varverud kommer dock entreprenadkunderna på bred front.

– Intresset växer, vi har haft kunder inom entreprenad sedan start men nu ser vi en allt ökande efterfrågan.

Bränslet blir lite dyrare, men även entreprenörerna har en del att vinna på upplägget, förklarade Per Lindahl, projektledare på Logistikkluster Östergötland.

– De tjänar effektivitet, de slipper driftsstopp och i stället för att tanka kan de göra vad de ska.

Läs mer om den mobila tankstationen inom kort i Leveranstidningen Entreprenad och på entreprenad.com

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Flaskan som tar mindre plats

Valmet biosatsar i Sundsvall

Svenskt batteripaketprojekt tar fart

Klart med ny vd i Maserfrakt

Nyhetsbrev

Succé för nystartad landskapsutbildning

En nystartad utbildning för landskapsingenjörer vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har blivit en jättesuccé. De 35 utbildningsplatserna fylldes snabbt med ytterligare 60 sökande på reservplats.

Bruket prisas för fabriksunderhåll med 5G-teknik

Var sjunde skadar sig

Praktikant dog efter arbetsolycka

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Plus

Han vill ge pengar till företagen

För den som vill automatisera sin verksamhet är nu rätt tid, för det finns pengar att söka. Vi har besökt konferensen Robotbaserad Automation på Elmia och lyssnat på föredrag om Robotlyftet.

Plus

Nedslag på robotkonferensen

CTEK invigde nya lokaler

Svenska företaget CTEK har invigt sina nya lokaler i Norrköping. Den nya anläggningen investerades till följd av att man förvärvade Chargestorm i fjol.

Allt fler efterlysta maskiner

Natten till i dag stals tre Weidemannlastare i Kungälv, enligt Larmtjänst. Det följer tyvärr en tydligt negativ trend som pekar på att maskinstölderna blir allt fler.

Vädret får skulden för höjdavvikelser

Åtskilliga maskinentreprenörer har haft problem med höjdavvikelser vid GNSS-positionering under den gångna sommaren. Problem har konstaterats med såväl Swepos Nätverks-RTK-tjänst som nätverks-RTK generellt. Det är vädrets fel konstaterar nu Lantmäteriet.

Så tycker branschen om höstbudgeten

Den 18 september släppte regeringen sin ändringsbudget för hösten. En del av punkterna kommer påverka fordonsbranschen och det finns blandade åsikter om dessa punkter bland branschens organisationer.

Stor UH-affär avtalad

Nyligen avslutades en stor upphandling inom området förebyggande underhåll och tillståndskontroll.

Kartläggning visar styrkeområden inom miljöteknikexport

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Smidig sopskopa med sidoborste

Svevia hoppas på eldrivna sopmaskiner

Svevia har stora förhoppningar men tar det säkra före det osäkra när Sveriges första eldrivna sopsugmaskin ska testas. – Vi kör så hårt vi kan så får vi se vad den klarar av.

Skånsk sug i hårt stål

Rivstart för elektrisk gruvutrustning

Epiroc har fått något av en rivstart för sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning. Mindre än ett år efter lanseringen har bolaget vunnit order från bland annat Finland, Australien och Kanada.

1

Missnöjd med budgeten

NCC bygger i Sundsvall

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Välförsedd vindkraftpark

Utredning om skatt på engångsartiklar

Eson Pac säljer i Schweiz

Nordlind till Skansen

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

Tre bolag blir ett

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Stänger övertecknad emission

Dahlsten tar över Transportföretagen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124