23948sdkhjf

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Rubjerg Knude Fyr står på den högsta delen av klinten Lønstrup Klint i närheten av Lønstrup på norra Jylland.

Där har den stått länge – den byggdes 1899 och togs i bruk året därpå. 68 år senare var det dags för pension, de danska sanddynerna hade gjort sitt och sikten ansågs vara för dålig.

Det visade sig att sanden var ett hot även mot byggnaden i sig, dynerna är i ständig rörelse och för cirka tio år sedan revs flera ekonomibyggnader.

Även fyren ansågs vara i fara – bedömningen blev att hela fyren riskerar att glida ut i Västerhavet om några år.

Hjörring kommun tog därför beslutet att flytta hela rasket, ett uppdrag som kommer att utföras i två steg.

Först ut är Kjeld Pedersen, Lønstrup Murerforretning, som fått uppdraget att förstärka fyrens fundament.

Den 23 meter höga och 940 ton tunga fyren ska sedan förses med ett slags ”rullskridskor” och rullas i väg i maklig takt – åtta meter i timmen innebär att det tar ungefär en dag att flytta fyren 60-80 meter bort från kustlinjen.

Förberedelsearbetet påbörjades nu i veckan och själva flytten, som ska utföras av BMS Krangården, ska ske i slutet av oktober.

Enligt kommunen är projektet riskabelt men nödvändigt – fyren är en turistattraktion av stora mått och ska turisterna fortsätta att komma måste den flyttas, konstaterar Hjørring Kommuns borgmästare Arne Boelt (S) i ett pressmeddelande.

– Vi tar helt klart en risk i och med flytten, och det är mycket som kan gå snett. Vi är dock tvungna att våga, för om vi inte gör något kommer det att störta ner i havet, säger hon.

Fyren ägs av danska Naturstyrelsen, som också är en aktiv part i flyttprocessen. Även de uppger att man är tvungna att ta risken.

– Kusterosionen är nu så framskriden att alternativet till flytten är att fyren måste rivas, säger Jesper Blom-Hansen på Naturstyrelsen i pressmeddelandet.

Läs gärna mer om projektet på vår danska systersajt, länk finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094