23948sdkhjf

Skånsk maskinfest blir allt större

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den som vill få sitt lystmäte av utrustning för skoputs och dammsugning har inget att hämta på Entreprenad Live på Ring Knutstorp 12-14 september. Däremot utlovas mängder med maskiner och tillbehör för anläggningsarbeten, inte minst kross- och sorteringsverk.

För två år sedan hade vi 150 utställare på Ring Knutstorp. Hittills har vi bokat 190 utställare till årets upplaga av Entreprenad Live. Många har dessutom valt att boka större montrar än förra gången, vilket innebär att vi nu tar 22 000 kvadratmeter i anspråk för monterytan, 30 procent mer än senast, säger mässgeneralen Hans-Erik Kristensson.

Flertalet av de större maskinleverantörerna har tagit tillvara möjligheten att komma till kunderna, i stället för att låta kunderna besöka en utställning på annan ort.

Maskinentreprenörerna har fortfarande mycket att göra och det är både dyrt och tidsödande för sydsvenskarna att ställa maskinerna för att resa till exempelvis Stockholm för att möta leverantörerna.

Det mesta är sig likt sedan 2017, men vissa insatser har gjorts för att bland annat minska de problem som kan följa med stora nederbördsmängder.

För två år sedan hade vi lite otur med vädret. Det var en del gräsytor som inte tålde så stora regnmängder. Därför har vi tagit bort jord på en del av området, dränerat ytorna och täckt marken med grus och betongkross som klarar vattnet betydligt bättre. För att behålla det kompakta formatet och överskådligheten har vi anlagt två nya mässvägar inne på området, vilket gör att vi kunnat öka monterytan betydligt utan att det totala mässområdet behöver utvidgas speciellt mycket. På så sätt kan vi ta emot betydligt fler utställare utan att det går ut över överskådligheten, säger Hans-Erik Kristensson.

Det har också varit väldigt viktigt för oss att kunna erbjuda gott om utrymme för demonstrationer och provkörning av maskinerna. Det är en möjlighet som både besökare och utställare värderar väldigt högt. Och det gäller inte bara för entreprenadmaskinerna. Mercedes, Isuzu och Toyota är några av de biltillverkare som bokat plats och har möjlighet att låta besökarna ta ut bilarna på en terrängslinga.

Som före detta anställd på Svedala-Arbrå gläds jag speciellt åt att vi fått så stort gensvar från leverantörerna av kross- och sorteringsutrustning. Jag minns inte om jag någonsin sätt så många samlade på samma plats i Sverige. Bland annat finns norska FH Carlsen med, ett företag som arbetar med nya och begagnade maskiner – exempelvis sorteringsverk från McCloskey och krossverk från Sandvik.

Även om jordförflyttning väger tungt på mässområdet finns en del undantag, ett är Stiga vars grönyteverksamhet under många år främst riktat in sig på konsumentmarknaden. Förra året fattades dock beslutet att satsa mer på yrkesmässiga kunder och i den ambitionen testas nu Entreprenad Live som tänkbart skyltfönster.

Vi har mycket kommunalfolk bland besökarna så en breddning med ett ”grönt” program ligger helt rätt i tiden för oss. Det gäller att vara vaken och följa med i utvecklingen, säger Hans-Erik Kristensson.

Under mässdagarna blir det också den sista möjligheten att på svensk mark kvalificera sig för Europafinalen i Caterpillar Operator Challenge, en anrik maskinförartävling som kommit tillbaka efter några års frånvaro. Klar för Europafinalen i Malaga senare i höst är redan Jan Hirsikangas, ytterligare en tävlande utses i anslutning till Load up North i Umeå och den sista svenska tävlanden ska alltså utses på Ring Knutstorp.

Något som inte har förändrats senast sist är matleverantören som även i år blir Lucy´s Diner som redan är väl etablerat med sina influenser av Nordamerika och 1950-tal på Ring Knutstorp.

Trots att det myckna regnandet senast det begav sig inte föll alla i smaken har Hans-Erik Kristensson valt att ge 2017 års väderleverantör en ny chans. Visserligen höll inte kvaliteten på vädret den förväntade nivån – den gången. Förhoppningen är dock att årets leverans ska bli något mer anpassad till en utomhusutställning än den var för två år sedan.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Succé för storpant-automaterna

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Nyhetsbrev

Bygger anläggning för kemisk återvinning

Smarta kedjehjul kan bli ny branschstandard

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Solvay avyttrar polyamidverksamheten

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Skanska kräver säkerhetsutbildning

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Nytt samarbete för att förbättra cybersäkerheten

Säkerhetsföretaget NTT Security har tecknat ett samförståndsavtal med Europols European Cybercrime Centre, EC3.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

Minskande avfallsmängder trots högkonjunktur

Avfall Sverige presenterar ny statistik över hushållsavfallet i Sverige.

1

Ska göra karta över hjärnan

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Santa Maria skrotar konservburken

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Adidas tar täten med ny doja

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.091