23948sdkhjf

Skånsk maskinfest blir allt större

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den som vill få sitt lystmäte av utrustning för skoputs och dammsugning har inget att hämta på Entreprenad Live på Ring Knutstorp 12-14 september. Däremot utlovas mängder med maskiner och tillbehör för anläggningsarbeten, inte minst kross- och sorteringsverk.

För två år sedan hade vi 150 utställare på Ring Knutstorp. Hittills har vi bokat 190 utställare till årets upplaga av Entreprenad Live. Många har dessutom valt att boka större montrar än förra gången, vilket innebär att vi nu tar 22 000 kvadratmeter i anspråk för monterytan, 30 procent mer än senast, säger mässgeneralen Hans-Erik Kristensson.

Flertalet av de större maskinleverantörerna har tagit tillvara möjligheten att komma till kunderna, i stället för att låta kunderna besöka en utställning på annan ort.

Maskinentreprenörerna har fortfarande mycket att göra och det är både dyrt och tidsödande för sydsvenskarna att ställa maskinerna för att resa till exempelvis Stockholm för att möta leverantörerna.

Det mesta är sig likt sedan 2017, men vissa insatser har gjorts för att bland annat minska de problem som kan följa med stora nederbördsmängder.

För två år sedan hade vi lite otur med vädret. Det var en del gräsytor som inte tålde så stora regnmängder. Därför har vi tagit bort jord på en del av området, dränerat ytorna och täckt marken med grus och betongkross som klarar vattnet betydligt bättre. För att behålla det kompakta formatet och överskådligheten har vi anlagt två nya mässvägar inne på området, vilket gör att vi kunnat öka monterytan betydligt utan att det totala mässområdet behöver utvidgas speciellt mycket. På så sätt kan vi ta emot betydligt fler utställare utan att det går ut över överskådligheten, säger Hans-Erik Kristensson.

Det har också varit väldigt viktigt för oss att kunna erbjuda gott om utrymme för demonstrationer och provkörning av maskinerna. Det är en möjlighet som både besökare och utställare värderar väldigt högt. Och det gäller inte bara för entreprenadmaskinerna. Mercedes, Isuzu och Toyota är några av de biltillverkare som bokat plats och har möjlighet att låta besökarna ta ut bilarna på en terrängslinga.

Som före detta anställd på Svedala-Arbrå gläds jag speciellt åt att vi fått så stort gensvar från leverantörerna av kross- och sorteringsutrustning. Jag minns inte om jag någonsin sätt så många samlade på samma plats i Sverige. Bland annat finns norska FH Carlsen med, ett företag som arbetar med nya och begagnade maskiner – exempelvis sorteringsverk från McCloskey och krossverk från Sandvik.

Även om jordförflyttning väger tungt på mässområdet finns en del undantag, ett är Stiga vars grönyteverksamhet under många år främst riktat in sig på konsumentmarknaden. Förra året fattades dock beslutet att satsa mer på yrkesmässiga kunder och i den ambitionen testas nu Entreprenad Live som tänkbart skyltfönster.

Vi har mycket kommunalfolk bland besökarna så en breddning med ett ”grönt” program ligger helt rätt i tiden för oss. Det gäller att vara vaken och följa med i utvecklingen, säger Hans-Erik Kristensson.

Under mässdagarna blir det också den sista möjligheten att på svensk mark kvalificera sig för Europafinalen i Caterpillar Operator Challenge, en anrik maskinförartävling som kommit tillbaka efter några års frånvaro. Klar för Europafinalen i Malaga senare i höst är redan Jan Hirsikangas, ytterligare en tävlande utses i anslutning till Load up North i Umeå och den sista svenska tävlanden ska alltså utses på Ring Knutstorp.

Något som inte har förändrats senast sist är matleverantören som även i år blir Lucy´s Diner som redan är väl etablerat med sina influenser av Nordamerika och 1950-tal på Ring Knutstorp.

Trots att det myckna regnandet senast det begav sig inte föll alla i smaken har Hans-Erik Kristensson valt att ge 2017 års väderleverantör en ny chans. Visserligen höll inte kvaliteten på vädret den förväntade nivån – den gången. Förhoppningen är dock att årets leverans ska bli något mer anpassad till en utomhusutställning än den var för två år sedan.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

CAB day heldag för skadeverkstäder

Onsdagen den 16 oktober anordnade CAB Group en heldag för skadeverkstäder. Eventet ägde rum i Drivelab centers lokaler i Arlandastad och innehöll ett matigt program med information och mingel.

Ledare: Våga lätta på gasen

Nyhetsbrev

Busstorget till Bålsta!

De förstärker Bellmans styrelse

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

– Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren. Det är de dåliga möjligheterna till fortbildning som ligger till grund för anmälan.

19 dog i septembertrafiken

KS först med ny cancerbehandling

Hon tar över den fordonsstrategiska ratten

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

Är vården redo för extrem fetma?

Pappersbaserad tub snart på marknaden

Muggar högklassig råvara

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Stora Enso lanserar kartongtuben

Däckverkstaden gjorde inte fel enligt Arbetsmiljöverket

Den däckverkstad i Umeå där en praktikant dog tidigare under hösten gjorde inget fel enligt Arbetsmiljöverket, rapporterar Västerbottens-kuriren.

Plats för lek ska lyfta bostadsområde

Hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor är bara några av de attraktioner som ska locka barn och ungdomar till den jättelika lekplats som ska stå klar till sommaren i Landskrona.

Plus

De skådar in i kristallkulan

Vi har besökt PiiA Summit och spanat in vad som händer i forskningsfronten inom processindustrins arbete med IT och automation.

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Fritzson lämnar SJ

SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig och kommer att lämna SJ under våren 2020 efter åtta år - blir vd för elektronikföretag.

Genombrott för vit opak PET

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Clemens till Stockholmsmässan

Bredd och spets lockade nya bossen

Varierade emojis

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Bukfetma farligare för kvinnor än män

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.869