23948sdkhjf

Digital förmedling av maskintjänster ska sänka kostnaderna

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Kvalitetsbrister och kommunikationsmissar får skulden för stora onödiga kostnader inom bygg- och anläggningsbranschen. En digital marknadsplats för att förmedla maskin- och transporttjänster kan sänka kostnaderna avsevärt, hävdar Kubicom.

Sedan starten 2013 har Kubicom utvecklat en digital marknadsplats för maskin- och transporttjänster tillsammans med branschens beställare och leverantörer. Enligt företaget kan användarna räkna med enklare inköp och avrop liksom automatiserad administration, vilket med automatik innebär en effektivare arbetsprocess och därmed sänkta kostnader.

Det handlar inte nödvändigtvis om att arbeta snabbare – snarare om att frigöra tid och resurser genom att förenkla processer och arbeta smartare, säger Per Lundgren, en av företagets medgrundare.

Företaget beskriver sig självt som en oberoende maskin- och transportmäklare som samlat inköp, genomförande och uppföljning från marknadens aktörer på ett ställe.

Ambitionen har varit att skapa en marknadsplats där maskin- och transporttjänster förmedlas med ett minimalt eller obefintligt utbyte av papper. I stället används redskap som smartphones eller datorer för att ritningar, säkerhetsföreskrifter och andra viktiga dokument ska följa med i alla processer från start till slut.

Du kan styra ditt projekt i realtid och alla dokument följer med hela vägen till slutkund, säger Per Lundgren.

Plattformen ska vara utformad för att passa aktörer i alla storlekar, från stora centraler till åkerier och enskilda maskin- och fordonsägare. Enligt företaget är i dagsläget ungefär 750 bilar och maskiner anslutna till den digitala plattformen på den svenska marknaden där än så länge närmare 100 företag registrerats som kunder. Förra året gjordes en inbrytning på den finländska marknaden, vilket så här långt resulterat i en handfull kunder.

Det krävs tålamod att förändra ett arbetssätt i en bransch, men digitaliseringen gör sitt intåg. Telefonerna och de digitala verktyg som vi bär omkring i fickan i vardagen har en enorm potential att förändra hela världen, säger Per Lundgren.

Mer om: Kubicom
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

CAB day heldag för skadeverkstäder

Onsdagen den 16 oktober anordnade CAB Group en heldag för skadeverkstäder. Eventet ägde rum i Drivelab centers lokaler i Arlandastad och innehöll ett matigt program med information och mingel.

Ledare: Våga lätta på gasen

Nyhetsbrev

Busstorget till Bålsta!

De förstärker Bellmans styrelse

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

– Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren. Det är de dåliga möjligheterna till fortbildning som ligger till grund för anmälan.

19 dog i septembertrafiken

KS först med ny cancerbehandling

Hon tar över den fordonsstrategiska ratten

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

Är vården redo för extrem fetma?

Pappersbaserad tub snart på marknaden

Muggar högklassig råvara

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Stora Enso lanserar kartongtuben

Däckverkstaden gjorde inte fel enligt Arbetsmiljöverket

Den däckverkstad i Umeå där en praktikant dog tidigare under hösten gjorde inget fel enligt Arbetsmiljöverket, rapporterar Västerbottens-kuriren.

Plats för lek ska lyfta bostadsområde

Hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor är bara några av de attraktioner som ska locka barn och ungdomar till den jättelika lekplats som ska stå klar till sommaren i Landskrona.

Plus

De skådar in i kristallkulan

Vi har besökt PiiA Summit och spanat in vad som händer i forskningsfronten inom processindustrins arbete med IT och automation.

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Fritzson lämnar SJ

SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig och kommer att lämna SJ under våren 2020 efter åtta år - blir vd för elektronikföretag.

Genombrott för vit opak PET

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Clemens till Stockholmsmässan

Bredd och spets lockade nya bossen

Varierade emojis

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Bukfetma farligare för kvinnor än män

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145