23948sdkhjf

Digital förmedling av maskintjänster ska sänka kostnaderna

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Kvalitetsbrister och kommunikationsmissar får skulden för stora onödiga kostnader inom bygg- och anläggningsbranschen. En digital marknadsplats för att förmedla maskin- och transporttjänster kan sänka kostnaderna avsevärt, hävdar Kubicom.

Sedan starten 2013 har Kubicom utvecklat en digital marknadsplats för maskin- och transporttjänster tillsammans med branschens beställare och leverantörer. Enligt företaget kan användarna räkna med enklare inköp och avrop liksom automatiserad administration, vilket med automatik innebär en effektivare arbetsprocess och därmed sänkta kostnader.

Det handlar inte nödvändigtvis om att arbeta snabbare – snarare om att frigöra tid och resurser genom att förenkla processer och arbeta smartare, säger Per Lundgren, en av företagets medgrundare.

Företaget beskriver sig självt som en oberoende maskin- och transportmäklare som samlat inköp, genomförande och uppföljning från marknadens aktörer på ett ställe.

Ambitionen har varit att skapa en marknadsplats där maskin- och transporttjänster förmedlas med ett minimalt eller obefintligt utbyte av papper. I stället används redskap som smartphones eller datorer för att ritningar, säkerhetsföreskrifter och andra viktiga dokument ska följa med i alla processer från start till slut.

Du kan styra ditt projekt i realtid och alla dokument följer med hela vägen till slutkund, säger Per Lundgren.

Plattformen ska vara utformad för att passa aktörer i alla storlekar, från stora centraler till åkerier och enskilda maskin- och fordonsägare. Enligt företaget är i dagsläget ungefär 750 bilar och maskiner anslutna till den digitala plattformen på den svenska marknaden där än så länge närmare 100 företag registrerats som kunder. Förra året gjordes en inbrytning på den finländska marknaden, vilket så här långt resulterat i en handfull kunder.

Det krävs tålamod att förändra ett arbetssätt i en bransch, men digitaliseringen gör sitt intåg. Telefonerna och de digitala verktyg som vi bär omkring i fickan i vardagen har en enorm potential att förändra hela världen, säger Per Lundgren.

Mer om: Kubicom
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Succé för storpant-automaterna

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Nyhetsbrev

Bygger anläggning för kemisk återvinning

Smarta kedjehjul kan bli ny branschstandard

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Solvay avyttrar polyamidverksamheten

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Skanska kräver säkerhetsutbildning

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Nytt samarbete för att förbättra cybersäkerheten

Säkerhetsföretaget NTT Security har tecknat ett samförståndsavtal med Europols European Cybercrime Centre, EC3.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

Minskande avfallsmängder trots högkonjunktur

Avfall Sverige presenterar ny statistik över hushållsavfallet i Sverige.

1

Ska göra karta över hjärnan

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Santa Maria skrotar konservburken

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Adidas tar täten med ny doja

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.105