23948sdkhjf

Digital förmedling av maskintjänster ska sänka kostnaderna

Kvalitetsbrister och kommunikationsmissar får skulden för stora onödiga kostnader inom bygg- och anläggningsbranschen. En digital marknadsplats för att förmedla maskin- och transporttjänster kan sänka kostnaderna avsevärt, hävdar Kubicom.

Sedan starten 2013 har Kubicom utvecklat en digital marknadsplats för maskin- och transporttjänster tillsammans med branschens beställare och leverantörer. Enligt företaget kan användarna räkna med enklare inköp och avrop liksom automatiserad administration, vilket med automatik innebär en effektivare arbetsprocess och därmed sänkta kostnader.

Det handlar inte nödvändigtvis om att arbeta snabbare – snarare om att frigöra tid och resurser genom att förenkla processer och arbeta smartare, säger Per Lundgren, en av företagets medgrundare.

Företaget beskriver sig självt som en oberoende maskin- och transportmäklare som samlat inköp, genomförande och uppföljning från marknadens aktörer på ett ställe.

Ambitionen har varit att skapa en marknadsplats där maskin- och transporttjänster förmedlas med ett minimalt eller obefintligt utbyte av papper. I stället används redskap som smartphones eller datorer för att ritningar, säkerhetsföreskrifter och andra viktiga dokument ska följa med i alla processer från start till slut.

Du kan styra ditt projekt i realtid och alla dokument följer med hela vägen till slutkund, säger Per Lundgren.

Plattformen ska vara utformad för att passa aktörer i alla storlekar, från stora centraler till åkerier och enskilda maskin- och fordonsägare. Enligt företaget är i dagsläget ungefär 750 bilar och maskiner anslutna till den digitala plattformen på den svenska marknaden där än så länge närmare 100 företag registrerats som kunder. Förra året gjordes en inbrytning på den finländska marknaden, vilket så här långt resulterat i en handfull kunder.

Det krävs tålamod att förändra ett arbetssätt i en bransch, men digitaliseringen gör sitt intåg. Telefonerna och de digitala verktyg som vi bär omkring i fickan i vardagen har en enorm potential att förändra hela världen, säger Per Lundgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078