23948sdkhjf

Volvo går urstarkt i Kina

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trots minskad orderingång i både Europa och Nordamerika förbättrade Volvo Construction Equipment såväl orderingång som försäljning under årets andra kvartal. Motorn finns i dag i Kina där framför allt varumärket SDLG går urstarkt.

mfört med andra kvartalet 2018 steg Volvos leveranser av anläggningsmaskiner med tolv procent under april-juni i år samtidigt som nettoomsättningen på 26,8 miljarder kronor var tio procent högre än föregående år. Även rörelseresultat förbättrades – från 3,675 miljarder kronor till 4,153 miljarder kronor.

Enligt Volvo CE:s vd Melker Jernberg beror förbättringarna till stor del på att produktionsapparaten är lätt att anpassa till den volym som efterfrågas samtidigt som kostnadskontrollen fungerar väl – faktorer som kommer att ha hög prioritet även framgent.

I delårsrapporten konstateras att det råder en viss marknadstillväxt i, för företaget viktiga, marknader som Europa och Nordamerika med fem respektive sju procent. I Europa är starka delmarknader som Tyskland, Storbritannien och Italien något av draglok medan större grävmaskiner, vägmaskiner och dumprar leder tillväxten i Nordamerika.

Trots tillväxten har orderingången minskat något i både Europa och Nordamerika. Det vägs dock upp med råge av utvecklingen i Kina där framför allt efterfrågan på SDLG-maskiner tagit rejäl fart. Under det andra kvartalet var orderingången sammantaget 24 085 enheter, varav 14 808 hade SDLG:s varumärke. Det innebär en ökning med hela 28 procent medan de Volvomärkta maskinerna blev 17 procent färre än under samma period 2018.

Att den kinesiska marknaden är synnerligen väsentlig för Volvo klargjordes i våras då företaget meddelade att alla grävmaskiner på den kinesiska marknaden som väger 15 ton eller mer från och med december 2020 ska tillverkas i en enda produktlinje baserad på den senaste Volvotekniken och marknadsföras som Volvo.

Anledningen är att de kinesiska utsläppsnormerna kommer att skärpas till motsvarande steg IV och företagsledningens bedömning är att den nya strategin kan bidra till att öka produktionskapaciteten inför en förväntat ökad efterfrågan.

Mer om: Melker Jernberg | SDLG | Volvo
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141