23948sdkhjf

Volvo går urstarkt i Kina

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Trots minskad orderingång i både Europa och Nordamerika förbättrade Volvo Construction Equipment såväl orderingång som försäljning under årets andra kvartal. Motorn finns i dag i Kina där framför allt varumärket SDLG går urstarkt.

mfört med andra kvartalet 2018 steg Volvos leveranser av anläggningsmaskiner med tolv procent under april-juni i år samtidigt som nettoomsättningen på 26,8 miljarder kronor var tio procent högre än föregående år. Även rörelseresultat förbättrades – från 3,675 miljarder kronor till 4,153 miljarder kronor.

Enligt Volvo CE:s vd Melker Jernberg beror förbättringarna till stor del på att produktionsapparaten är lätt att anpassa till den volym som efterfrågas samtidigt som kostnadskontrollen fungerar väl – faktorer som kommer att ha hög prioritet även framgent.

I delårsrapporten konstateras att det råder en viss marknadstillväxt i, för företaget viktiga, marknader som Europa och Nordamerika med fem respektive sju procent. I Europa är starka delmarknader som Tyskland, Storbritannien och Italien något av draglok medan större grävmaskiner, vägmaskiner och dumprar leder tillväxten i Nordamerika.

Trots tillväxten har orderingången minskat något i både Europa och Nordamerika. Det vägs dock upp med råge av utvecklingen i Kina där framför allt efterfrågan på SDLG-maskiner tagit rejäl fart. Under det andra kvartalet var orderingången sammantaget 24 085 enheter, varav 14 808 hade SDLG:s varumärke. Det innebär en ökning med hela 28 procent medan de Volvomärkta maskinerna blev 17 procent färre än under samma period 2018.

Att den kinesiska marknaden är synnerligen väsentlig för Volvo klargjordes i våras då företaget meddelade att alla grävmaskiner på den kinesiska marknaden som väger 15 ton eller mer från och med december 2020 ska tillverkas i en enda produktlinje baserad på den senaste Volvotekniken och marknadsföras som Volvo.

Anledningen är att de kinesiska utsläppsnormerna kommer att skärpas till motsvarande steg IV och företagsledningens bedömning är att den nya strategin kan bidra till att öka produktionskapaciteten inför en förväntat ökad efterfrågan.

Mer om: Melker Jernberg | SDLG | Volvo
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

CAB day heldag för skadeverkstäder

Onsdagen den 16 oktober anordnade CAB Group en heldag för skadeverkstäder. Eventet ägde rum i Drivelab centers lokaler i Arlandastad och innehöll ett matigt program med information och mingel.

Ledare: Våga lätta på gasen

Nyhetsbrev

Busstorget till Bålsta!

De förstärker Bellmans styrelse

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

– Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren. Det är de dåliga möjligheterna till fortbildning som ligger till grund för anmälan.

19 dog i septembertrafiken

KS först med ny cancerbehandling

Hon tar över den fordonsstrategiska ratten

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

Är vården redo för extrem fetma?

Pappersbaserad tub snart på marknaden

Muggar högklassig råvara

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Stora Enso lanserar kartongtuben

Däckverkstaden gjorde inte fel enligt Arbetsmiljöverket

Den däckverkstad i Umeå där en praktikant dog tidigare under hösten gjorde inget fel enligt Arbetsmiljöverket, rapporterar Västerbottens-kuriren.

Plats för lek ska lyfta bostadsområde

Hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor är bara några av de attraktioner som ska locka barn och ungdomar till den jättelika lekplats som ska stå klar till sommaren i Landskrona.

Plus

De skådar in i kristallkulan

Vi har besökt PiiA Summit och spanat in vad som händer i forskningsfronten inom processindustrins arbete med IT och automation.

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Fritzson lämnar SJ

SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig och kommer att lämna SJ under våren 2020 efter åtta år - blir vd för elektronikföretag.

Genombrott för vit opak PET

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Clemens till Stockholmsmässan

Bredd och spets lockade nya bossen

Varierade emojis

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Bukfetma farligare för kvinnor än män

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12