23948sdkhjf

Nya pengar in för Umeåbolag

I våras fick Inficure bio sin största order hittills och medel från Vinnova. Nu tar bolaget in miljonbelopp i ny investeringsrunda.

Inficure bio på Umeå biotech incubator har tagit fram en modell som underlättar för läkemedelsföretag att snabbare och billigare testa sina framtida läkemedel mot fibros, alltså uppkomsten av ärrvävnad i organ. Ärrvävnad uppkommer när organet skadas och en vanlig orsak till organskada är inflammation i vävnaden. Fibros kan till exempel uppstå vid fettlever, då ständiga inflammationer skapar större mängder fibros i levern vilket kan leda till att organet slutar fungera.

Hösten 2017 tog man in lokalt riskkapital i bolaget med hjälp av Northern Light Capital och Partnerinvest Norr – och nu gör man ytterligare en finansieringsrunda med samma investerare.

Nu tar in mer kapital i bolaget för att snabbare kunna validera fler användningsområden för produkten och på så vis också öka omsättningen i bolaget.

– Med hjälp av vår världsunika modell kan läkemedelsföretag testa om deras läkemedel fungerar mot leverfibros – och snart kan de även testa om läkemedlen verkar på annan fibros, som fibros i njurarna. Fibros bidrar till drygt 40 procent av alla dödsfall i västvärlden och det finns ännu inga effektiva läkemedel på marknaden – så intresset för vårt bolag är väldigt stort, säger Sofia Mayans vd på Inficure bio.

– Vi är väldigt nöjda över att investera i ett lokalt offensivt bolag som Inficure Bio. Vi ser att det utvecklas i en positiv riktning och har stor potential att nå ut på en internationell marknad, säger Andreas Christiansen på Northern Light Capital.

Våren 2019 fick Inficure bio, som enda bolag i Västerbotten, 2 miljoner kronor av Vinnova i utlysningen ”Innovationsprojekt i företag” – och i samma veva signerade man det största avtalet i bolagets historia med det schweiziska bolaget Vifor pharma.

– Framtiden ser ljus ut och vi har många intresserade potentiella kunder, säger vd Sofia Mayans, som grundade bolaget tillsammans med Dan Holmberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078