23948sdkhjf

Byggkonkurserna ökade i juli

Byggindustrin sticker ut negativt i juli månads konkursflöde. Färsk statistik från UC pekar på en generell nedgång på 22 procent, medan konkurserna inom byggindustrin går mot strömmen med en ökning på fyra procent.

Konkurserna minskar nu för fjärde månaden i rad. Efter att ha stigit i 2,5 år visar siffror på en nedgång med 22 procent i juli och en liten nedgång totalt för 2019. Alla branscher utom bygg, detaljhandel och bilhandel visar på minskat antal konkurser i juli, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

I juli registrerades 449 aktiebolag i konkurs jämfört med 572 under samma månad 2018. Sett över hela året har 3 639 aktiebolag gått i konkurs i Sverige, två procent färre än de 3 704 som drabbade under samma period förra året.

Juli uppvisar en kraftig minskning av konkurser i jämförelse med motsvarande månad förra året, som var en rekordhög månad. Sett till de senaste tio åren är dock denna sommarmånad mer i linje med hur många företag som brukar gå i konkurs under juli, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

UC beskriver minskningen av konkurser som den största företaget har sett hittills i år. Utvecklingen bidrar starkt till att det totala antalet konkurser minskat med två procent under året. Samtidigt konstateras att konkurserna minskar i näst intill alla landets län, och att även utsatta branscher ser ut att få ett uppsving.
Byggindustrin utgör dock ett undantag med en ökning med fyra procent. Än värre är detaljhandeln som ökar med hela 16 procent.

Detaljhandelns negativa trend fortsätter med ökat antal konkurser. Butiksdöden slår hårt mot mindre butiker när hela branschen förvandlas i och med den snabba ökningen av e-handel och ökad konkurrens, säger Richard Damberg.

Skillnaden är dock stor mellan olika landsdelar. Den mest positiva utvecklingen visar Blekinge (-50 procent), Södermanland (-47 procent) och Värmland (-33 procent). Störst ökning visar Jämtland (100 procent) och Kronoberg (50 procent).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096