23948sdkhjf

Barnvänliga minigrävare

Några specialutrustade minigrävare på en konstruerad byggarbetsplats har blivit något av huvudattraktion på en temapark i södra Tyskland. Här får åttaåringar själva köra maskinerna, men även en treåring kan få känna på spakarna, dock enbart med en vuxen ”medhjälpare” i hytten.

Strax norr om Bodensjön, gränssjön mellan Tyskland, Österrike och Schweiz, ligger Ravensburger Spieleland, en temapark där en något udda aktivitet gjort stor succé sedan starten 2018 – i själva verket hör nykomlingen till de mer populära bland dryga 70-talet attraktioner.

De flesta barn dras gärna till sandlådor, även en bit upp i åldrarna. I Spieleland har sandlådorna bytts ut mot rejäla högar av betydligt tyngre material som inte skiljer sig från vuxenlivets byggarbetsplatser i tidiga skeden. Bland massorna har så tio minigrävare placerats, sponsrade av Hitachi och kompletterade med nödvändiga säkerhetsdetaljer av den japanska tillverkarens tyska representant Kiesel.

De tio Hitachi ZX17U-5 färdigställdes i mars förra året, enligt de hårda krav på säkerhet och stabilitet som ställs av TÜV Süd. Bland annat har svängen begränsats till 30 grader, en barriär har byggts för att förhindra att den eller de som befinner sig i hytten ramlar ur framlänges, ett extra trappsteg har monterats och givetvis kan maskinerna inte ens startas om inte säkerhetsbältet är på plats.

Originalmaskinens dieselmotor är ersatt av en elektrisk motsvarighet medan elektronisk övervakning bland annat ska bidra till än bättre säkerhet.

Efter det första året står det klart att inte bara barn utan även vuxna mer än gärna ägnar några minuter till att testa hur det känns att använda bland annat maskinens joysticks för att gräva, lyfta och tömma skopan.

För barnen är det verkligen fascinerande, var får de annars en chans att sitta i en riktig grävmaskin på en byggarbetsplats. Det är också roligt att se föräldrar som sitter med sina barn i knät och att de tillsammans får nya erfarenheter. Ibland märks hur föräldrarna verkligen kämpar för att själva få en chans att använda spakarna, säger Spielelands vd Carlo Horn.

Maskinerna passar verkligen perfekt i parkens koncept där besökarna ska vara aktiva och själva göra saker.

Ghislaine Jonker, marknadschef på Hitachi, ser satsningen som ett värdefullt sätt att attrahera nästa generation.

Här på Spieleland får barnen verkligen en möjlighet att lära sig mer om grävmaskiner i en miljö som är både säker och lekfull.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093