23948sdkhjf

Back för Scanias bussar

Fordonstillverkaren Scania noterar hög omsättning, bra resultat och en rörelsemarginal på 12,2 procent – men det är tack vara lastbilarna, bussarna går däremot back.

Det är lastbilarna som lyfter Scania, medan bussverksamheten backade under årets första sex månader jämfört med samma tid förra året.

Scania:s vd Henrik Henriksson konstaterar att Scania ökade sin nettoomsättning till rekordhöga 77,3 miljarder kronor under de första sex månaderna 2019, en ökning med 17 procent jämfört med föregående år. Resultatet uppgick till en ny högstanivå på 9 444 miljoner kronor, vilket gav en rörelsemarginal på 12,2 procent.

Högre fordons- och servicevolymer, liksom valutaeffekter och en mer gynnsam marknadsmix bidrog positivt till resultatet, kommenterar Henrik Henriksson. Han fortsätter:

– Likaså har utfasningen av dubbla produktprogram förbättrat kostnadsläget i produktion, även om en del förhöjda kostnader relaterade till nya lastbilsgenerationen och hanteringen av eftersläpande kundleveranser från tidigare störningar i flödet kvarstår. Åtgärderna som har satts in för att normalisera det förhöjda kostnadsläget fortgår och det globala produktionssystemet anpassas till ett mer normalt läge.

Efterfrågan på lastbilar i Europa är fortsatt god. I Latinamerika speglas efterfrågetrenden av Brasiliens fortsatta återhämtning. Efterfrågan i Eurasien har påverkats negativt av en avmattning i Ryssland. I Asien har orderingången sjunkit i jämförelse med föregående år i främst Mellanöstern.

Efterfrågan på bussar har dämpats något på grund av en minskad orderingång i Mellanöstern. För affärsområdet Engines sjönk efterfrågan något i jämförelse med föregående år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14