23948sdkhjf

Steg V-motorer från JCB

JCB satsar på el men glömmer inte bort dieseln för det och presenterar nu steg V-motorer i flera maskiner, ett par av dem kan visas upp för en svensk publik redan på Entreprenad Live.

Uttoxeter. JCB är stolta över sitt arbete på elsidan, det innebär dock inte att dieselmotorerna hamnat i skymundan försäkrar företaget och berättar att ett helt gäng av företagets maskiner nu fått steg V-motorer.

– Vi tror att förbränningsmotorerna kommer att fortsätta spela en viktig roll. Men den måste vara rena, steg V är ett viktigt steg på vägen mot noll utsläpp, sade Alan Tolley, group director of engines på en pressvisning i juni.

Han uppger att JCB:s egen nya steg V-motor minskar bränsleförbrukningen med upp till fem procent, och att utsläppen av både NOX och partiklar ska vara mycket låga.

– JCB:s dieselmotorer ska vara en del av lösningen, inte en del av problemet.

Tim Burnhope, JCB:s chief officer of innovation and growth, noterade att företaget har fördelen av att ha en egen motorfabrik, men att kraven är höga även i de fall andra leverantörer står för motorerna.

JCB lyfter till exempel fram sin nya fyrcylindriga treliters Dieselmaxmotor som uppfyller kraven enligt steg V.

Motorn har satts i både grävlastare, teleskophanterare och andra midrangemaskiner.

Motorn ska leverera 55 kW (74 hästkrafter) och är 24 procent mindre och 30 procent lättare jämfört med 4,4-litersmotorn.

JCB utlovar tio procent högre vridmoment, 30 procent minskade underhållskostnader (500 timmars serviceintervall) och upp till fem procent mindre bränsleförbrukning.

För de större maskinerna, finns 4,8-litersmotorn Ecomax på 81-129 kW (108-174 hästkrafter).

Bland de maskiner som fått steg V-motorer kan nämnas de kompaktare hjullastarna, 407 och 409, som försetts med JCB by Kohlermotorer på 64 och 74 hästkrafter.

JCB hoppas få med ett par av de nya hjullastarna 409 med steg V till årets Entreprenad Live, maskinerna kommer då att finnas i Agro Maskiners monter, nummer 213.

Bytet kräver ett dieselpartikelfilter, detta ska dock inte påverka kraften i maskinen noterar JCB som också lyfter fram att 407 fått en ny Rexroth hydraulpump som beskrivs som extremt tyst. Kompaktlastarna har också fått en uppgraderad hytt.

De större hjullastarna, 427, 437, 457 har fått Cummins steg V-motorer. JCB noterar att även 457 nu har en Cumminsmotor och att den nya motorn ska ha mer kraft men dra mindre bränsle. Maskinen har också fått auto engine stop.

540-140 Loadall har fått en steg V-motor, detsamma gäller 531 och 535.

Även de mindre grävarna har bytt motor, för 100C-2 har JCB också passat på att uppgradera maskinen, den ska nu ha bättre sikt, nya joystickar och större skärm – tretumsskärmen har ersatts av en sjutumsskärm som dessutom är placerad vertikalt i stället för horisontellt.

Maskinen har också försetts med en ”hälsocheck”. När föraren startar maskinen får han eller hon information om hur grävaren mår – hur är det med bränslet, oljan, kylvätskan? Är det något annat som borde åtgärdas? Är allt grönt släcks skärmen efter fem sekunder, anser systemet att något borde åtgärdas kan föraren antingen göra det, eller bestämma sig för att stänga av systemet och fortsätta ändå.

Även JCB:s smådumprar, som kom i en ny version i fjol och där serien utökats med ytterligare en modell, har fått nya steg V–motorer.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156