23948sdkhjf

Full fart framåt för tidigare byggstarter

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den som väntar på att få börja bygga väntar ofta för länge – nu testas ett nytt arbetssätt som ska göra det möjligt att sätta skopan i backen ett år tidigare.

Göteborgs Stad uppger att de är först ut i landet med att erbjuda ett nytt arbetssätt med flera parallella processer mellan byggaktörer och kommunen.

Läs också: Projekt om digitala tvillingar för vattenrening

Syftet är kunna sätta spaden i jorden ett år tidigare jämfört med traditionella processer – strax efter det att detaljplanen vunnit laga kraft.

Tanken är att byggaktören ska projektera byggnaden parallellt med att detaljplanen utformas, Göteborgs Stad erbjuder därför särskilda processer för att ta fram nybyggnadskarta, genomföra lantmäteriförrättning och förbereda bygglovsansökan.

De parallella processerna innebär att byggaktören måste vara aktiv tidigare i processen och ha de finansiella och organisatoriska möjligheter som krävs för att följa en utsatt tidsplan.

– Det kan innebära att även byggaktören behöver se över sina rutiner och arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Benjaminsson som är tillförordnad chef för lantmäteriavdelningen och en av de som utvecklat det nya arbetssättet.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Vissa grundförutsättningar måste vara uppfyllda för att det nya arbetssättet ska kunna användas, Göteborgs stad lyfter fram att det till exempel måste finnas utbyggt vatten och avlopp samt vägar på plats som har kapacitet att klara den nya bebyggelsen, marken bör också vara klar att bebyggas så snart detaljplanen fått laga kraft – exempelvis måste alla förhandlingar om markförvärv vara klara och inga större ledningsomläggningar behöva göras.

– Vi vet att en del andra kommuner erbjuder parallell fastighetsbildning eller parallell bygglovshandläggning som är två av delarna i vårt nya arbetssätt. Men att införa flera parallella processer som ett koncept som går att pröva i alla exploateringsprojekt är något nytt, säger Johan Benjaminsson.

Enligt Göteborgs stad kan arbetssättet med parallella processer användas för samtliga detaljplaner som innebär bebyggelse av kvartersmark, inte bara för bostäder. 

Göteborgs stad har byggt det nya arbetssättet på erfarenheter från Bostad2021, ett projekt mellan byggaktörer och Göteborgs Stad som startade 2014 för att snabbt skapa tusentals nya bostäder utöver den ordinarie produktionen med hjälp av samverkan och parallella processer.

Läs också: Göteborg prisas för sina stadsleveranser

– En viktig lärdom från Bostad2021 är att alla byggprojekt inte klarar av att nå en tidigare byggstart genom parallella processer. Därför är det nya arbetssättet bara aktuellt för projekt som har vissa förutsättningar, och en av de viktigaste är att byggaktören kan börja bygga så snart detaljplanen fått laga kraft, säger Henrik Kant, Göteborg Stads stadsbyggnadsdirektör, i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet betonas att de parallella processerna inte ska förväxlas med exploatörsmedverkan i detaljplansprocessen.

Bägge arbetssätten syftar till att snabbare nå fram till byggstart och båda innebär att byggaktören blir mer aktiv tidigare i exploateringsprocessen.

Göteborgs stad noterar dock att exploatörsmedverkan innebär att byggaktörerna själva utför fler arbetsmoment när en detaljplan tas fram, moment som normalt hanteras av kommunen, medan det nya arbetssättet går ut på att byggaktören utför flera av ”sina” arbetsmoment tidigare och parallellt med processen.

Mer om: Göteborgs stad
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Succé för storpant-automaterna

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Nyhetsbrev

Bygger anläggning för kemisk återvinning

Smarta kedjehjul kan bli ny branschstandard

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Solvay avyttrar polyamidverksamheten

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Skanska kräver säkerhetsutbildning

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Nytt samarbete för att förbättra cybersäkerheten

Säkerhetsföretaget NTT Security har tecknat ett samförståndsavtal med Europols European Cybercrime Centre, EC3.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

Minskande avfallsmängder trots högkonjunktur

Avfall Sverige presenterar ny statistik över hushållsavfallet i Sverige.

1

Ska göra karta över hjärnan

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Santa Maria skrotar konservburken

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Adidas tar täten med ny doja

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.098