23948sdkhjf

Full fart framåt för tidigare byggstarter

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den som väntar på att få börja bygga väntar ofta för länge – nu testas ett nytt arbetssätt som ska göra det möjligt att sätta skopan i backen ett år tidigare.

Göteborgs Stad uppger att de är först ut i landet med att erbjuda ett nytt arbetssätt med flera parallella processer mellan byggaktörer och kommunen.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Syftet är kunna sätta spaden i jorden ett år tidigare jämfört med traditionella processer – strax efter det att detaljplanen vunnit laga kraft.

Tanken är att byggaktören ska projektera byggnaden parallellt med att detaljplanen utformas, Göteborgs Stad erbjuder därför särskilda processer för att ta fram nybyggnadskarta, genomföra lantmäteriförrättning och förbereda bygglovsansökan.

De parallella processerna innebär att byggaktören måste vara aktiv tidigare i processen och ha de finansiella och organisatoriska möjligheter som krävs för att följa en utsatt tidsplan.

– Det kan innebära att även byggaktören behöver se över sina rutiner och arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Benjaminsson som är tillförordnad chef för lantmäteriavdelningen och en av de som utvecklat det nya arbetssättet.

Läs också: Projekt om digitala tvillingar för vattenrening

Vissa grundförutsättningar måste vara uppfyllda för att det nya arbetssättet ska kunna användas, Göteborgs stad lyfter fram att det till exempel måste finnas utbyggt vatten och avlopp samt vägar på plats som har kapacitet att klara den nya bebyggelsen, marken bör också vara klar att bebyggas så snart detaljplanen fått laga kraft – exempelvis måste alla förhandlingar om markförvärv vara klara och inga större ledningsomläggningar behöva göras.

– Vi vet att en del andra kommuner erbjuder parallell fastighetsbildning eller parallell bygglovshandläggning som är två av delarna i vårt nya arbetssätt. Men att införa flera parallella processer som ett koncept som går att pröva i alla exploateringsprojekt är något nytt, säger Johan Benjaminsson.

Enligt Göteborgs stad kan arbetssättet med parallella processer användas för samtliga detaljplaner som innebär bebyggelse av kvartersmark, inte bara för bostäder. 

Göteborgs stad har byggt det nya arbetssättet på erfarenheter från Bostad2021, ett projekt mellan byggaktörer och Göteborgs Stad som startade 2014 för att snabbt skapa tusentals nya bostäder utöver den ordinarie produktionen med hjälp av samverkan och parallella processer.

Läs också: Göteborg prisas för sina stadsleveranser

– En viktig lärdom från Bostad2021 är att alla byggprojekt inte klarar av att nå en tidigare byggstart genom parallella processer. Därför är det nya arbetssättet bara aktuellt för projekt som har vissa förutsättningar, och en av de viktigaste är att byggaktören kan börja bygga så snart detaljplanen fått laga kraft, säger Henrik Kant, Göteborg Stads stadsbyggnadsdirektör, i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet betonas att de parallella processerna inte ska förväxlas med exploatörsmedverkan i detaljplansprocessen.

Bägge arbetssätten syftar till att snabbare nå fram till byggstart och båda innebär att byggaktören blir mer aktiv tidigare i exploateringsprocessen.

Göteborgs stad noterar dock att exploatörsmedverkan innebär att byggaktörerna själva utför fler arbetsmoment när en detaljplan tas fram, moment som normalt hanteras av kommunen, medan det nya arbetssättet går ut på att byggaktören utför flera av ”sina” arbetsmoment tidigare och parallellt med processen.

Mer om: Göteborgs stad
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu grundas för västsvensk vindkraft

”Det är ju på håret – allt måste klaffa”

Viruset, vindarna men framförallt klockan. Trafikverket har många motståndare när upprustningen av getingmidjan går in i ett kritiskt skede i sommar.

Peabs första beläggningsavtal med Sollentuna

Peab asfalterar i Vallentuna

E-utbildning i byggetik

Med målet att sprida grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens lanserar nu Samhällsbyggnadssektorns etiska råd en kostnadsfri e-utbildning som tar cirka 20 minuter att genomföra.

NCC avyttrar dansk vägverksamhet

NCC går vidare i avvecklingen av sin Road Service-division genom att avyttra verksamheten i Danmark till det danska entreprenadföretaget Arkil.

Nyhetsbrev

27 maskiner på ett bräde –  VSM har storhandlat

Alkolås, miljöolja och nytt leasingupplägg när VSM tar hem nästan 30 maskiner i ett svep.

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Malmö har fått ett liftcenter

Braskems PP-enhet snart redo för produktion

Svag juni för bussarna

Amerikanskt miljöpris till Volvo

USA:s energidepartement har uppmärksammat Volvos arbete med att förebygga och minska avfall vid sina nordamerikanska anläggningar och tilldelat den svenska maskintillverkaren utmärkelsen Better Plants Better Practise.

Skredrisken längs Göta älv utreds

Geotekniska undersökningar har just påbörjats i Göta älvdalen som ett led i arbetet att utreda stabiliteten i de delar av älvdalen som betraktas som mest skredbenägna.

Från lastbilar till fastigheter

Vad händer med industrin efter corona?

226 förlorar jobbet när Lindab stänger verksamhet

Tojos Plast får ny ägare

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Halvvarmt uppdrag i norr

450 nya bostäder kan byggas i Södertälje

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

En mil bergtunnel – men var ska den dras?

Trafikverket tar ett helhetsgrepp om de nya stambanorna

De får förbereda för Norrbotniabanan

Nödiga tjuvar slog till mot lastbil

Timmerförare backade på kvinna - åtalas

Konkurrensverket slår ner på kommun 

Metsjö dubblar

Vacker men sliten väg ska renoveras

Nöjesparkerna i akut kris

SL återinför biljettkontroller

Peab bygger i havet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126