23948sdkhjf

Full fart framåt för tidigare byggstarter

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den som väntar på att få börja bygga väntar ofta för länge – nu testas ett nytt arbetssätt som ska göra det möjligt att sätta skopan i backen ett år tidigare.

Göteborgs Stad uppger att de är först ut i landet med att erbjuda ett nytt arbetssätt med flera parallella processer mellan byggaktörer och kommunen.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Syftet är kunna sätta spaden i jorden ett år tidigare jämfört med traditionella processer – strax efter det att detaljplanen vunnit laga kraft.

Tanken är att byggaktören ska projektera byggnaden parallellt med att detaljplanen utformas, Göteborgs Stad erbjuder därför särskilda processer för att ta fram nybyggnadskarta, genomföra lantmäteriförrättning och förbereda bygglovsansökan.

De parallella processerna innebär att byggaktören måste vara aktiv tidigare i processen och ha de finansiella och organisatoriska möjligheter som krävs för att följa en utsatt tidsplan.

– Det kan innebära att även byggaktören behöver se över sina rutiner och arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Benjaminsson som är tillförordnad chef för lantmäteriavdelningen och en av de som utvecklat det nya arbetssättet.

Läs också: Projekt om digitala tvillingar för vattenrening

Vissa grundförutsättningar måste vara uppfyllda för att det nya arbetssättet ska kunna användas, Göteborgs stad lyfter fram att det till exempel måste finnas utbyggt vatten och avlopp samt vägar på plats som har kapacitet att klara den nya bebyggelsen, marken bör också vara klar att bebyggas så snart detaljplanen fått laga kraft – exempelvis måste alla förhandlingar om markförvärv vara klara och inga större ledningsomläggningar behöva göras.

– Vi vet att en del andra kommuner erbjuder parallell fastighetsbildning eller parallell bygglovshandläggning som är två av delarna i vårt nya arbetssätt. Men att införa flera parallella processer som ett koncept som går att pröva i alla exploateringsprojekt är något nytt, säger Johan Benjaminsson.

Enligt Göteborgs stad kan arbetssättet med parallella processer användas för samtliga detaljplaner som innebär bebyggelse av kvartersmark, inte bara för bostäder. 

Göteborgs stad har byggt det nya arbetssättet på erfarenheter från Bostad2021, ett projekt mellan byggaktörer och Göteborgs Stad som startade 2014 för att snabbt skapa tusentals nya bostäder utöver den ordinarie produktionen med hjälp av samverkan och parallella processer.

Läs också: Göteborg prisas för sina stadsleveranser

– En viktig lärdom från Bostad2021 är att alla byggprojekt inte klarar av att nå en tidigare byggstart genom parallella processer. Därför är det nya arbetssättet bara aktuellt för projekt som har vissa förutsättningar, och en av de viktigaste är att byggaktören kan börja bygga så snart detaljplanen fått laga kraft, säger Henrik Kant, Göteborg Stads stadsbyggnadsdirektör, i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet betonas att de parallella processerna inte ska förväxlas med exploatörsmedverkan i detaljplansprocessen.

Bägge arbetssätten syftar till att snabbare nå fram till byggstart och båda innebär att byggaktören blir mer aktiv tidigare i exploateringsprocessen.

Göteborgs stad noterar dock att exploatörsmedverkan innebär att byggaktörerna själva utför fler arbetsmoment när en detaljplan tas fram, moment som normalt hanteras av kommunen, medan det nya arbetssättet går ut på att byggaktören utför flera av ”sina” arbetsmoment tidigare och parallellt med processen.

Mer om: Göteborgs stad
Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

CAB day heldag för skadeverkstäder

Onsdagen den 16 oktober anordnade CAB Group en heldag för skadeverkstäder. Eventet ägde rum i Drivelab centers lokaler i Arlandastad och innehöll ett matigt program med information och mingel.

Ledare: Våga lätta på gasen

Nyhetsbrev

Busstorget till Bålsta!

De förstärker Bellmans styrelse

Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen

– Sveriges läkare har fått nog. Läkarförbundet anmäler Sverige till EU-kommissionen, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren. Det är de dåliga möjligheterna till fortbildning som ligger till grund för anmälan.

19 dog i septembertrafiken

KS först med ny cancerbehandling

Hon tar över den fordonsstrategiska ratten

1

Längsta direktflygningen testas

Lockar med tåg till norrsken

Är vården redo för extrem fetma?

Pappersbaserad tub snart på marknaden

Muggar högklassig råvara

Årslång nolla i Nokians olycksstatistik

I september i år konstaterade företagsledningen på Nokian Heavy Tyres att företaget klarat sig ett helt år utan att det skett en enda arbetsplatsolycka som lett till frånvaro.

Stora Enso lanserar kartongtuben

Däckverkstaden gjorde inte fel enligt Arbetsmiljöverket

Den däckverkstad i Umeå där en praktikant dog tidigare under hösten gjorde inget fel enligt Arbetsmiljöverket, rapporterar Västerbottens-kuriren.

Plats för lek ska lyfta bostadsområde

Hinderbanor, studsmattor, kickbike- och parkourbanor är bara några av de attraktioner som ska locka barn och ungdomar till den jättelika lekplats som ska stå klar till sommaren i Landskrona.

Plus

De skådar in i kristallkulan

Vi har besökt PiiA Summit och spanat in vad som händer i forskningsfronten inom processindustrins arbete med IT och automation.

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Fritzson lämnar SJ

SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig och kommer att lämna SJ under våren 2020 efter åtta år - blir vd för elektronikföretag.

Genombrott för vit opak PET

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Clemens till Stockholmsmässan

Bredd och spets lockade nya bossen

Varierade emojis

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Skolbussar i Mullsjö saboterade

Bukfetma farligare för kvinnor än män

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112