23948sdkhjf

Lommabanan växer vidare

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

2024. Då ska skopan sättas i backen för ytterligare en utbyggnad av Lommabanan.

Trafikverket uppger i ett pressmeddelade att de, Region Skåne, Malmö stad, Lomma kommun och Kävlinge kommun antagit ett gemensamt avtal för Lommabanans fortsatta utbyggnad. Det står därför klart att Lommabanan fortsätter byggas ut efter trafikstart i december 2020.

Att alla parter nu är överens om Lommabanans utbyggnad betyder mycket för utvecklingen av pendlingstrafiken i hela sydvästra Skåne. Snabba och smidiga förbindelser på Lommabanan kan leda till att fler väljer tåget framför bilen och på så sätt även bidra till att avlasta den hårt trafikerade E6, säger Helen Nilsson, samhällsplanerare på Trafikverket.

Det nya avtalet innebär bland annat  att nya mötesspår ska byggas för att möjliggöra halvtimmestrafik på sträckan Malmö-Kävlinge, en ny station ska dessutom byggas i Flädie.

Fakta Lommabanans utbyggnad

  • Den fortsatta utbyggnaden av Lommabanan beräknas kosta 200 miljoner kronor.

  • 100 miljoner av kostnaden är statligt finansierad av Trafikverket som ett resultat av Sverigeförhandlingen.

  • 50 miljoner kronor ansvarar Region Skåne för och resterande 50 miljoner delar kommunerna på. Då ingår inte bygget av stationen i Flädie, den bekostas av Lomma kommun, där ett separat avtal tecknats.


  • Avtalet som nu är klart handlar om de fem parternas åtagande, tidplan och finansiella ansvar för Lommabanans utbyggnad, både när det gäller kapacitetshöjande åtgärder för halvtimmestrafik och att möjliggöra byggandet av nya stationer.

Källa: Trafikverket

Stationen i Flädie ska bekostas av Lomma kommun, ett separat avtal har tecknats för detta, uppger Trafikverket som också noterar att man inte lyckats teckna ett avtal mellan Lomma kommun, SLU och Akademiska hus när det gäller stationen i Alnarp.

Enligt Trafikverket är ambitionen att planering och projektering av utbyggnaden genomförs under 2019-2024 och att den faktiska byggnationen sker under 2024-2026.

–  Arbetet kommer ske i nära samarbete mellan alla involverade aktörer, alla parter är måna om att sätta igång arbetet så fort som möjligt, säger Helen Nilsson

Utbyggnaden av Lommabanan är en del av Sverigeförhandlingens storstadsavtal för Malmö.Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Epiroc tar gigantiskt serviceuppdrag

Med ett ordervärde på motsvarande 665 miljoner kronor från ett chilenskt gruvföretag har Epirocs division Mining and Rock Excavation Service tagit hem ett av sina hittills största kontrakt.

Labelexpo Europe närmar sig med stormsteg

Om en vecka börjar världens största teknikmässa för etiketter.

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Dags att gasa på för cementtransporter

– Det är en framtidsinriktad satsning som kopplar till våra höga ambitioner inom hållbarhet, sade Mikael Odlöw, vice försäljningschef inom Cementa, när företaget började använda Sveriges första gasdrivna bulkbil för cementleveranser.

Oro bland mässdeltagarna på Elmia Husvagn Husbil

Trots stort intresse och högt besökarantal på årets husvgan- och husbilsmässa i Jönköping kändes oron bland samtliga deltagare i luften. Oron över WLTP, bonus malus och framför allt den nya beskattningen, förstås.

Nyhetsbrev

K 2019: Tre starka med fokus på cirkulär ekonomi

Hon tar över som Nordenchef för NCC Building

Catarina Molén-Runnäs återvänder till NCC för att senast 1 februari 2020 tillträda som ny chef för affärsområdet Building Nordics.

På spåret genom Sverige i miniatyr

5-6 oktober gör järnvägen sitt intåg på Skansen i Stockholm. Då visas ett landskap i miniatyr där modelltåg tuffar fram genom Sverige strax före omläggningen till högertrafik 1967.

Arla byter till klimatsmart returpall

Allt fler flygbolagskonkurser

BillerudKorsnäs bantar organisationen

”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

Amerikanska Ja-Bar Silicones får svensk ägare

Plus

Växla upp och växla ned

Att använda transportskruvar för att flytta råmaterial är många gånger ett effektivt sätt. Det gäller då att tänka till kring hur transmissionen av kraften sker från motor till skruv. Vi har tittat närmare på hur Fågelfors pelletsfabrik löst utmaningarna.

Världens största raffinaderi sprängt

Uppdaterad: Fabriksbrand nu släckt

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Utredning om skatt på engångsartiklar

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Eson Pac säljer i Schweiz

Silbersky vd för SJ Norge

En död i arbetsplatsolycka

Tolvtonnare med bra sikt

Liebherr har ett enormt utbud men även jättar har luckor att fylla ibland, och nu har de gjort just det.

Nordlind till Skansen

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

Tre bolag blir ett

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Stänger övertecknad emission

Dahlsten tar över Transportföretagen

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Varbergstunneln närmare byggstart

Arla sänker CO2 på ostförpackningar

Hultafors Group satsar amerikanskt

3

Finns ingen specifik gay-gen

NCC bygger för 300 miljoner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.105