23948sdkhjf

Kinesisk cyberattack mot SKF

De svenska storföretagen SKF och Ericsson har utsatts för hackerattacker från Kina, rapporterar Reuters.

Angreppen uppges vara en del i en större operation från den kinesiska regeringen som pågått i flera år och riktat in sig på västerländska företag. Hackarna har brutit sig in i nätverk hos minst åtta av världens största it-företag i syfte att komma över deras kunders företagshemligheter, avslöjar Reuters i en granskning.

Enligt nyhetsbyråns källor har misstänkta kinesiska cyberspioner angripit Ericsson fem gånger mellan 2014 och 2017 i en operation som blivit känd under namnet "Cloud hopper".

En talesperson för SKF säger till Reuters: "Vi är medvetna om intrånget som ägde rum i samband med 'Cloud hopper'-attacken mot HPE (Hewlett Packard Enterprise). Vår utredning av intrånget har inte visat att någon känslig företagsinformation läckt."

Enligt ett amerikanskt åtal från i december fanns en utstuderad plan att komma över information för att stärka Kinas ekonomiska position. Två kinesiska medborgare namngavs och anklagades för identitetsintrång och bedrägeri.

I åtalet nämns inga företag vid namn men enligt Reuters är åtta av dem: HPE, IBM, Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation och DXC Technology.

Därutöver har mer än ett dussintal företag som varit kunder hos teknikföretagen utsatts, däribland svenska SKF och Ericsson och industriföretaget SKF.  

Den kinesiska regeringen har konsekvent förnekat all inblandning i hackerattackerna. Det kinesiska utrikesdepartementet säger att Peking motsätter sig cyberspionage.

- Den kinesiska regeringen har aldrig i någon form deltagit i eller stöttat en person att genomföra stöld av företagshemligheter, säger man i ett uttalande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078