23948sdkhjf

BDX landar rekordorder

Närmare 130 personer, ett 30-tal grävmaskiner och totalt runt 100 fordon sysselsätts när BDX-Företagen utför markentreprenaden för 202 vindkraftverk som ska uppföras i Markbygden utanför Piteå. Uppdraget beskrivs som företagets hittills största entreprenadaffär.

Vindkraften har under senare år ökat sin andel av energiproduktionen i Sverige. Inte minst i norra Sverige konstateras gynnsamma förhållanden som drivit utvecklingen. I Markbygden, utanför Piteå, uppför tyska Enercon 202 vindkraftverk i det som beskrivs som Europas just nu största pågående vindkraftsprojekt.

De ca 850 megawatt som de nya vindkraftverken tillför motsvarar ungefär en kärnreaktor, vilket kommer väl till pass i en region med många energikrävande industrier, bland annat Northvolts batterifabrik som växer fram i Skellefteå.

Projektet har nu också gett utrymme för BDX-Företagens hittills största entreprenadaffär. Företaget ska anlägga vägar och monteringsytor/kranplaner samt utföra schakt och grusfyllning för vindkraftverkens fundament.

Vi har satt upp en särskild organisation för Markbygden som både involverar vår entreprenadverksamhet och vår maskin- och transportverksamhet. Det är närmare 130 personer verksamma i projektet, med ett 100-tal fordon. Bland annat har vi ett 30-tal grävmaskiner på plats, till det kommer lastbilar och lastmaskiner som ska forsla material, säger företagets kalkylchef Tore Lindbäck som tillsammans med projektchefen Peter Lindqvist ansvarat för anbudet.

Varje vindkraftverk behöver ett utrymme på närmare 5 000 kvadratmeter med monteringsytor och uppställningsplats för mobilkranen som används då verket monteras. Vindkraftverkens höjd kräver även rejäla fundament. Vid varje fundamentsgrop schaktas cirka 500 kubikmeter jord som sen delvis återfylls på de gjutna fundamenten för att skapa ytterligare stabilitet. För att hantera allt inkommande material byggs även en så kallad logistikyta på ca 8 000 kvadratmeter.

För att kunna säkerställa tillgången på ballast har BDX två bergtäkter i området där berg krossas i de fraktioner som behövs. När behovet av ballast är som störst kommer 15 000-20 000 kubikmeter, vilket motsvarar ungefär 500 lastbilslass, att lämna bergtäkten varje vecka.

Därmed står det också klart att det krävs rejäla vägar som ska tåla extrema påfrestningar. Totalt innefattar projektet ny- och ombyggnad av 175 kilometer väg i området.

Vägarna ska hålla för de tunga mobilkranar som krävs för att resa de 110-130 meter höga vindkraftstornen. Dessutom ställs höga krav på att vägarna klarar transporter av delar till vindkraftverken, upp till 75 meter långa ekipage ska kunna ta sig runt kurvor och upp- och nerför backar, säger Tore Lindbäck.

Uppdraget som inleds nu i sommar sträcker sig fram till tredje kvartalet 2021, men får en rejäl rivstart i och med att 60-70 av de 202 verksplatserna ska färdigställas innan årets slut.

Det kommer att krävas en hel del av vår organisation, men eftersom vi har utfört markentreprenaden för närmare 100 vindkraftverk i området har jag god förhoppning om att vi kommer utföra det här på samma goda sätt som tidigare år, säger Tore Lindbäck.

Just rutinen vid den här typen av uppdrag har också värdesatts av beställaren.

Att vi valde BDX för uppdraget beror mycket på att de har utfört entreprenader åt oss förut i Markbygdenprojektet. Det är en rätt komplicerad operation att utföra markentreprenaden för så här många vindkraftverk. Det är naturligtvis en fördel att vi har arbetat tillsammans förut och vi vet var vi har varandra i stort och smått, säger Mia Bergström, Enercon Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109