23948sdkhjf

JCB-traktor i rekordtagen

I söndags vann Lewis Hamilton sitt sjätte lopp i årets Formel 1-cirkus. Redan på midsommarafton kunde dock britterna jubla över ett nytt brittiskt hastighetsrekord för traktorer då Guy Martin klockades för 166,7 kilometer i timmen bakom ratten till en Fastrac från JCB.

Lord Bamford, styrelseordförande i JCB, missar aldrig chansen att hylla brittisk ingenjörskonst. Inte minst driver han ett flertal projekt som bygger vidare på det brittiska motorarvet med förare som Jackie Stewart, Stirling Moss, Nigel Mansell, Jim Clark, Jenson Button och Lewis Hamilton för att bara ta några ur den imponerande samlingen.

Sedan 2006 har företaget exempelvis hastighetsrekordet för dieseldrivna fordon med sin Dieselmax streamliner som klockades för strax över 563 kilometer i timmen utrustad med dubbla Dieselmaxmotorer.

I det perspektivet var det rekord som sattes på midsommarafton på Elvington Airfield, nära York, betydligt mer blygsamt. Detta sedan ett gäng tekniker från JCB under några månader, under sträng tystnadsplikt, anpassat en Fastrac till en fart som fullkomligt krossade det gamla brittiska hastighetsrekordet för traktorer.

Hon kändes bergsäker på banan, sade föraren Guy Martin sedan han klockats för 166,7 kilometer i timmen trots en rätt besvärande vind. Det tidigare brittiska rekordet, som anges till 140,5 kilometer i timmen, blev därmed slaget med bred marginal.

Lord Bamford brukar beskrivas som initiativtagare till Fastrac, en traktor som utvecklades för kunna ta sig fram betydligt snabbare på allmänna vägar än sina konventionella konkurrenter. Det lyckade rekordförsöket gjordes för övrigt på årsdagen av att den första Fastrac lämnade fabriken 28 år tidigare.

Rekordtraktorn är utrustad med en av företagets egna 7,2-liters Dieselmaxmotorer. För att hålla vikten nere valdes en sexcylindrig modell ur 4000-serien, givetvis tillverkad i företagets Derbyshirefabrik. För att få tillräcklig styrka och stryktålighet har dock vissa komponenter hämtats från den kraftfullare 8000-serien.

Resultatet är en motor som levererar 1 000 hästkrafter och ett vridmoment på 2 500 newtonmeter. För att få bästa möjliga aerodynamik har Williams Advanced Engineering, välkänt i racingkretsar, medverkat med sin specialkunskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078