23948sdkhjf

Studie: digitala hjälpmedel minskade kostnaderna och ökade jämlikheten

I en klinisk studie av ett digitalt hjälpmedel som används för egenvård vid behandling av hjärtsvikt, minskade patienternas sjukhusvistelse med nästan 30 procent.

Studien visar att digitala hjälpmedel har potential att öka patientens livskvalitet och samtidigt spara stora vårdkostnader för vår vanligaste orsak till sjukhusvård - hjärtsvikt.

– En förbättrad egenvård leder till minskad sjuklighet och i den här studien såg vi att hjälpmedlet verkligen nådde ut till de deltagande patienterna. Totalt minskade patienternas sjukhusvistelse med nästan 30 procent, säger Hans Persson, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm i en kommentar.

Verktyget, Optilogg, består av en surfplatta med en särskilt framtagen programvara som används av patienten själv. En elektronisk våg är kopplad till programmet för registrering av patientens vikt. Programvaran innehåller en utbildningsmodul för hjärtsvikt anpassad för äldre patienter och som fokuserar på egenvårdsåtgärder. Anpassade råd kring medicinering ges avseende vätskedrivande behandling.

Människor i tätort har generellt sett uppvisat bättre egenvårdsbeteende, det vill säga hur väl en patient själv utför hälso- och sjukvårdsåtgärder i hemmet, än människor i glesbygd. I denna studie jämnades dock dessa skillnader ut efter 6 månader. Verktyget förbättrade egenvårdsbeteendet både i tätort och i glesbygd.

– Vi har undersökt om resultaten som verktyget uppvisat i en tidigare studie gick att överföra till primärvården, säger Ann Hovland-Tånneryd, ansvarig läkare i Hemse på södra Gotland, och vi är väldigt nöjda med resultatet. Bland annat kunde vi tydligt se hur det bidrar till mer jämlik hjärtsviktsvård mellan tätort och glesbygd.

Digitaliseringen av sjukvården har möjlighet att förbättra livet för kroniskt sjuka och frigöra vårdresurser. För att säkerställa att det finns en nytta behöver hjälpmedel testas i kontrollerade studier innan de tas i bruk. Ett problem är att många tester inte görs på en patientgrupp som är relevant för hjälpmedlet, eller på ett sätt som inte kan överföras till sjukhusens eller vårdcentralernas vardag. Det är detta som man har adresserat i den gemensamma studien om detta digitala hjälpmedel som nu publiceras i en av den ansedda British Medical Journals tidskrifter Open Heart.

Fakta om studien:

  • Studien visar att det undersökta hjälpmedlet reducerade mängden slutenvård med 29,2 procent, eller 1,8 dygn per patient jämfört med patienter som fick vanlig vård under de sex månader som studien pågick.
  • I studien deltog 172 patienter.
  • Besparingen uppskattas till 13 500 kronor per patient (enligt siffror från Socialstyrelsen, 2018).
  • Den kliniska studien är ett samarbete inom Region Stockholm (Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Gotland) i samarbete med Karolinska Institutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093