23948sdkhjf

Svagt bostadsbyggande viker ytterligare

För ungefär en månad sedan beskrev Boverket ett synnerligen ansträngt läge på bostadsmarknaden – 240 av landets 290 kommuner redovisade bostadsbrist. Nu kommer nya siffror från Boverket som visar att det redan otillräckliga bostadsbyggandet faller ytterligare.

När Boverket presenterade sin byggbehovsprognos för ungefär ett år sedan konstaterades att byggandet under många år varit alldeles för lågt i förhållande till befolkningsökningen. Boverkets bedömning var då att det behövde byggas ungefär 93 000 bostäder per år fram till år 2020 och därefter ungefär 51 000 bostäder per år i ytterligare fem år för att komma till rätta med bostadsbristen.

När Boverket nu presenterar en prognos över bostadsbyggandet den närmaste framtiden finns det alla skäl att känna oro. I den senaste konjunkturcykeln nåddes toppen 2017 då ungefär 68 000 bostäder började byggas i Sverige – inklusive nettotillskott på grund av ombyggnad. 2018 blev det inte mer än 55 300 och prognosen för i år säger 49 000 följt av cirka 46 500 nästa år. Och det under en period då det, enligt Boverket borde ha byggts runt 93 000 bostäder per år.

Framför allt är det byggandet av bostadsrätter och småhus som minskar. Jämfört med 2017 handlar det om en halvering av antalet bostadsrätter och en minskning med ungefär 30 procent av småhusen.

Boverket ser de skärpta kreditrestriktionerna som väsentlig orsak till raset. Dessutom konstateras att de som drabbas hårdast är förstagångsköparna och då troligen allra värst där priserna är som högst – exempelvis i Stockholmsområdet. Bland annat görs bedömningen att boendetätheten i Stockholm ökat med tre procent under de senaste tio åren.

Även byggandet av hyresbostäder minskar, men där menar Boverket att åtstramningen framför allt beror på osäkerhet kring det statliga investeringsstödet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08