23948sdkhjf

Norconsult går på djupet i Göteborg

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Farleden till Göteborgs hamn måste fördjupas. I ett inledande arbete kommer Norconsult Fältgeoteknik att utföra geotekniska undersökningar och kärnborrning i hamnområdet i sommar.

Göteborgs hamn är Skandinaviens viktigaste godsnav, där 30 procent av utrikeshandeln passerar. Hamnen är den enda i Sverige som kunnat ta emot de största oceangående fartygen och därmed erbjuda direkttrafik till andra världsdelar.

Senare års utveckling gör dock att farledsdjupet inte längre räcker till. Anledningen är att det genomsnittliga containerfartyget blivit tio gånger så stort under de senaste tio åren, enligt hamnledningen.

Enligt en studie från Trafikverket behöver farleden fördjupas med cirka fyra meter för att uppnå de 16-17 meter som bedöms vara tillräckligt djupt. Området som behöver fördjupas är nära fem kilometer långt och bedömningen är att de lermassor som måste grävas upp skulle kunna fylla Globen 24 gånger om.

I början av juni gav regeringen klartecken att påbörja arbetet med den önskade farledsfördjupningen. Redan nu har det inledande uppdraget att utföra geotekniska undersökningar och kärnborrning i hamnområdet handlats upp – med Norconsult Fältgeoteknik som utförare.

– Det kommer som mest att vara tre borriggar i drift under en av de fem veckor som uppdraget beräknas ta i anspråk. Vi kommer även att utföra sondering samt provtagning från en inhyrd plattform i vattnet utanför hamnen, säger Markus Mangsten, vd på Norconsult Fältgeoteknik.

När fördjupningen av farleden väl är avslutad innebär det en kapacitetsökning med ungefär 50 procent för de största containerfartygen som anlöper Göteborg. För att klara de kraftigt ökade godsvolymerna planeras också för en fördjupning och förstärkning av kajen, något som också innebär att fler djupgående fartyg kan hanteras samtidigt.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Succé för storpant-automaterna

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Nyhetsbrev

Bygger anläggning för kemisk återvinning

Smarta kedjehjul kan bli ny branschstandard

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Solvay avyttrar polyamidverksamheten

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Skanska kräver säkerhetsutbildning

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Nytt samarbete för att förbättra cybersäkerheten

Säkerhetsföretaget NTT Security har tecknat ett samförståndsavtal med Europols European Cybercrime Centre, EC3.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

Minskande avfallsmängder trots högkonjunktur

Avfall Sverige presenterar ny statistik över hushållsavfallet i Sverige.

1

Ska göra karta över hjärnan

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Santa Maria skrotar konservburken

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Ny vd i Lambertsson

Raukas vice vd i SJ

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

NCC bygger åt HSB

Hon får Fernströms pris

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Adidas tar täten med ny doja

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127