23948sdkhjf

Nu står Sverige på tur

SabriScan har affärsmodell som handlar om att etablera sig i de länder där bolaget ser en möjlighet och växa. Närmast på tur står Sverige.

Det finska företaget tillverkar verktyg för pressgjutning, varmformning, formsprutning samt en rad andra tillverkningstekniker. Fokus är att ge tekniskt stöd, erbjuda projektdesign och att lösa kundens produktionsproblem. Bolaget ägare och vd Jari Kokkonen säger att det de senaste sju åren har utökat sin produktionskapacitet kraftfullt samt etablerat nya serviceenheter utanför Finland.

Under senare år har företaget även investerat i sin forsknings- och tillverkningsenhet i finska Riihimäki. Så pass att man nu har kapacitet att marknadsföra sig globalt.

Verktygen produceras i Finland och i Kina (här etablerade företaget sitt första nätverk 2005). När ett verktyg producerats testas det noggrant på det ursprungliga tillverkningsstället innan det skickas till kund. Men för att ökad nationell service har företaget skapat en affärsmodell vilken bygger på att etablera nätverk med skickliga, lokala verktygsmakare som har kapacitet och know-how att göra verktygsunderhåll och småskaliga modifieringar.

Sedan etableringen av det första nätverket har man lyckats växa på andra marknader som Rumänien, Indien, Tjeckien och i år även i Marocko, med motsvarande koncept.  Jari Kokkonen betonar att om verksamheten på en marknad växer väsentligt och kunderna har ytterligare behov så kan SabriScan överföra sin bearbetningskapacitet, till exempel i form av nya investeringar, till den lokala verktygsmakaren. 

Målsättningen är att nu även etablera sig i Sverige, enligt samma affärsmodell, via några mindre, lokala verktygsmakare.

-Vi letar företag i Sverige som är villiga att dela med sig av sin kapacitet för underhåll och service av våra svenska kunders verktyg, vilka SabriScan levererat, säger Kokkonen.

Just nu så letar företaget efter partners som skulle vara intresserade av den här typen av samarbete. Ambitionen är att inleda samarbete med två företag och att kontrakten ska vara undertecknade innan september månads utgång.

Jari Kokkonen vet sedan länge att verktygsbranschen är en väldigt priskänslig industri där bearbetningskostnaderna står för ungefär 60 procent av priset. Men med hjälp av ny programvara och effektiv utrustning har företaget funnit sätt att minska ledtiden från 16 veckor till 5 till 6 veckor, bara gällande bearbetningen.

-Vi har även lärt ut dessa metoder om hur man kan styra produktionen och komprimera produktionstiden till våra leverantörer i Kina, säger Jari Kokkonen.

Som ett nästa steg i att effektivisera sin verksamhet håller företaget nu på att utveckla en digital plattform, enligt normen för IATF 16949, och skapa ett eget produktionsstyrsystem baserat på detta.

-I slutet av 2019 ska det vara klart. Då ska våra kunder kunna följa såväl produktionen av det färdiga verktyget som dess ingående komponenter, via en molntjänst. All information kommer att uppdateras i realtid och klienterna, oavsett var i världen de befinner sig, kommer att ha full överblick över sina projekt, avslutar han

 

Företaget i korthet

SabriScan grundades 1998 av dess ägare och vd Jari Kokkonen.

Bolaget hade en redovisad försäljning på 8,7 miljoner euro 2018.

Målet är att omsättningen ska överstiga 10 miljoner euro under 2019.

-Vår vision är att företagets omsättning ska överstiga 25 miljoner euro inom 5 till 10 år, vilket vi ser som fullt realistiskt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064