23948sdkhjf

Schaktfri ledningsförnyelse för färre översvämningar

I Norrköping renoveras för närvarande 800 meter avloppsledningar med en teknik som kallas relining. Det är en schaktfri lösning som i princip innebär att ett nytt, självbärande rör formas i det gamla röret som därmed kan ligga kvar utan att ens gamla skador behöver åtgärdas.

Översvämningar är inte helt ovanliga i Norrköping. Återkommande varningar om bland annat allt fler och häftigare skyfall i framtiden bidrar inte till att lugna vare sig kommunens ansvariga, boende eller näringsliv.

Ett av de lågt liggande bostadsområden som drabbats av bland annat omfattande källaröversvämningar är Lagerlunda där nu det kommunala bolaget Nodra vidtagit en åtgärd som förhoppningsvis ska minska framtida skador på grund av översvämningar.

Nodras uppgift är att säkra tillgången till ett stabilt bredband, rent vatten i kranen, att avloppsvattnet renas innan det släpps ut i naturen och att det avfall som uppstår i kommunen tas om hand på ett hållbart och effektivt sätt.

En åtgärd som bedöms ha stor betydelse för att få bukt på översvämningarna är att få stopp på läckagen från det lokala avloppsnätet. Överbelastade och otäta ledningar har gjort att tillskottsvattnet ökat. Det gör att regnvatten och avloppsvatten pressas tillbaka in i fastigheterna och orsakar skador och besvär för många fastighetsägare.

Nodra har därför gett Aarsleff Rörteknik uppdraget att förnya sammanlagt 800 meter avloppsledningar. Under våren renoveras mer än 100 servisledningar med hjälp av schaktfri ledningsförnyelse – så kallad relining. Det innebär att man utan behov av schaktarbeten tillverkar ett nytt rör inuti det gamla som ska kunna vara av praktiskt taget vilken typ som helst.

Eventuella föremål, rötter och dylikt rensas bort ur det befintliga röret. Därefter skjuts flexibla foder in i det gamla röret. Processen kan liknas vid att man vränger in en strumpa av polyester inuti det gamla röret med hjälp av vattentryck. Vattnet värms sedan upp, strumpan härdar och bildar ett hårt nytt rör på insidan av det gamla.

Eftersom det nya röret är självbärande när det härdat, fyller det gamla röret egentligen ingen funktion alls. Eventuella hål och sprickor kan därför lämnas precis som de är.

Och hål och sprickor finns det gott om i de gamla rören. Det framgår tydligt av den inspektion som Aarsleff Rörteknik inledningsvis gjort med hjälp av avancerad kamerautrustning och robotteknik. Trots att inte alla ledningar i Lagerlunda är utslitna har Nodra ändå valt att ta ett helhetsgrepp och med hjälp av relining renovera alla ledningar i området. När arbetet är klart ska de, enligt företaget, hålla i cirka 100 år.

Det här projektet är en del av vårt förnyelseprogram som syftar till att strategiskt kvalitetssäkra inför framtiden. Därför valde vi att renovera en stor del av avloppsledningarna i området på samma gång. Att infodra ledningarna går oerhört mycket fortare än att byta ut alla rör. Vi slipper gräva och störa våra abonnenter, säger Nodras underhållsingenjör David Osmanoff.

Med schaktfri ledningsförnyelse och flexibla foder går det att renovera ledningar utan att gator och trädgårdar behöver grävas upp.

Insatser med hjälp av vår schaktfria teknik tar avsevärt kortare tid att utföra jämfört med traditionella schaktarbeten, vilket minimerar framkomlighetssvårigheter och störningar för omgivningen. Eftersom metoden är så pass effektiv behöver inga onödiga drivmedel gå åt och energikonsumtionen och koldioxidutsläppen kan hållas nere. I det här projektet har vi även för första gången använt vår nya enhet “Hattexpressen”, en minifabrik i lastbilsformat. Vi är ensamma i Sverige med en sådan typ av lösning och den hjälper oss att effektivisera våra insatser ännu mer, säger Stefan Indahl, vd på Aarsleff Rörteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078