23948sdkhjf

Taxfree på flyget upphör

Från och med i höst upphör all taxfreeförsäljning ombord på SAS flygningar – stoppet ska minska vikten vilket i sin tur ska minska utsläppen.

Varje steg mot ett hållbart resande är betydelsefullt. Från och med i höst upphör därför den taxfreeförsäljning som idag sker ombord på SAS flygningar. Det innebär mindre lastad totalvikt på flygplanen, vilket i sin tur sparar bränsle och minskar utsläpp. Så heter det i alla fall enligt SAS som tar det här greppet för att möta den växande kritiken mot flyget som rasar över allt. 

Men enligt SAS är kritiken mot flyget inte rättvis. Flygbolaget har ett omfattande hållbarhetsarbete som består av flera delar med ett stort antal aktiviteter inom varje: ökad bränsleeffektivitet, alternativa bränslen och innovation, hållbara produkter och tjänster. Som en del av hållbarhetsarbetet genomförs under de kommande månaderna ett antal förändringar ombord på SAS flygningar. Några av dessa handlar om att reducera vikten på flygplanen.  

Taxfreeförsäljning har varit en uppskattad möjlighet ombord för de kunder som använt den, men köpbeteendet hos resenärer har förändrats över tid, och hållbarhetsfrågan är viktigare än någonsin – både för resenärer och för SAS. När taxfree-produkterna försvinner minskar totalvikten ombord och det minskar i sin tur bränsleförbrukningen och utsläpp. Istället kommer SAS att arbeta med lösningar för att på ett modernare sätt erbjuda resenärerna möjligheten att handla och få varor levererade i anslutning till sin resa. 

– SAS ska minska utsläppen med minst 25 procent till år 2030. Varje steg på vägen för att nå målen och ett hållbart resande är betydelsefullt. Alla åtgärder för att minska vikt och därmed bränsleförbrukning, bidrar, säger Karl Sandlund, EVP Commercial. 

Den som vill ta sig en öl, ett glas vin eller rent av något ännu starkare under resan kommer dock fortsatt att kunna köpa det ombord. Men någon extra påse med parfym och konjakt blir det inte längre frågan om att få köpa från och med i höst på SAS flygplan.

Inte heller blir det fråga om någon ytterligare viktbegränsning vad gäller incheckat bagage eller handbagage - passagerarna kommer inte heller att vägas även om det förekommer hos flygbolag i andra länder.

FAKTA/SAS hållbarhetsinitiativ

• Nya, bränsleeffektiva flygplan med mindre utsläpp  
• Viktreduktion av befintliga flygplan för att minska bränsleförbrukning
• Storskalig satsning på ökad tillgång av biobränsle av god kvalitet 
• Unikt samarbete med Airbus kring utveckling av el- och hybridflygplan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.474