23948sdkhjf

Övertygande data om bröstcanceröverlevnad

Under den stora cancerkongressen i Chicago presenterades betydelsefulla data rörande överlevnad hos kvinnor med spridd bröstcancer vid kombinationsbehandling.

Kvinnor med spridd bröstcancer, av undertypen HR+/HER2-, som inte nått klimakteriet och som behandlas med läkemedlet ribociklib i kombination med hormonhämmande läkemedel lever signifikant längre än kvinnor som fått enbart hormonhämmande behandling. Detta visar data från den kliniska studien MONALEESA-7 som presenteras som en av de viktigaste nyheterna på den internationella cancerkongressen ASCO i Chicago. Resultaten publiceras samtidigt i den vetenskapliga tidskriften The New England Journal of Medicine.

Varje år får cirka 8 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer och drygt 1 400 kvinnor dör av sjukdomen, de allra flesta till följd av att cancern spritt sig till andra delar av kroppen. Hormonpositiv bröstcancer, det vill säga att tumörens tillväxt är beroende av kvinnligt könshormon, står för majoriteten, 70-80 procent, av bröstcancerfallen i Sverige.

Resultaten från den aktuella studien gäller hormonpositiv bröstcancer och visar att behandling med ribociklib i kombination med antihormonell behandling förlänger livet hos kvinnor med spridd bröstcancer som ännu inte kommit in i klimakteriet.

– För spridd bröstcancer väldigt viktiga data, kombinationen är ett tillskott som förstärker den hormonella behandlingen. Data visar en klar överlevnadsvinst med kombinationsbehandling vid tidig spridd bröstcancer, säger Thomas Hatschek, docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Överlevnaden, overall survival, i patientgruppen som lottades till att få kombinationsbehandlingen var vid 42 månader 70,2% jämfört med 46,0% för gruppen som fick enbart hormonhämmande behandling.

Utökade analyser av studien visade också att kombinationsbehandling med ribociklib och en viss typ av östrogenhämmande läkemedel, aromatashämmare, minskade risken att dö med 30,0% jämfört med enbart aromatashämmare.

Ribociklib tillhör en klass kinashämmare som hjälper till att bromsa cancercellernas utveckling genom att hämma två proteiner vid namn cyklin-beroende kinas 4 och 6 (CDK4/6). Dessa proteiner kan, om de överaktiveras, göra det möjligt för cancerceller att dela sig och växa okontrollerat. Målinriktad behandling mot CDK4/6 kan spela en roll för att säkerställa att cancerceller inte växer okontrollerat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078