23948sdkhjf

Miljonvite hotar Trafikverket

Transportstyrelsen anser inte att Trafikverket säkerställer att personal som arbetar på spår har rätt behörigheter och hotar nu med miljonvite om inte bristen åtgärdas.

Trafikverket påtalar ofta faran med så kallat spårspring som kan vara förenat med direkt livsfara, men som också kan resultera i förseningar i tågtrafiken. Nu visar det sig att Transportstyrelsen inte är helt nöjda med hur Trafikverket hanterar sina egna angelägenheter på spåren.

Transportstyrelsen har sedan 2015 genomfört två tillsyner mot Trafikverket och vi har fortfarande inte fått svar på hur Trafikverket säkrar att anlitad personal som utför säkerhetsklassade arbetsuppgifter i spår har rätt kompetens och behörighet. Vi ser detta som en brist som måste åtgärdas, säger Claes Elgemyr på Transportstyrelsen.

Arbete på spår är farligt och kräver att den som utför arbetet är väl införstådd med de risker som finns. Det framgår också i EU:s förordningar, Järnvägslagen och Transportstyrelsens föreskrifter att den som förvaltar järnvägsinfrastruktur – här Trafikverket – ska ha ett system för kompetensstyrning.

Enligt Transportstyrelsen har Trafikverket trots upprepade krav inte kunnat redovisa hur man kontrollerar och följer upp den externa personalens kompetens och behörigheter. Därmed finns en uppenbar risk att personal saknar kunskap om det säkerhetsarbete de ska göra.

Trafikverket vet inte i förväg vilken personal som tilldelas arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten och därför kan de inte heller veta om personalen har rätt behörighet för det uppdrag som de anlitas för, säger Claes Elgemyr.

Transportstyrelsen har därför upprättat en lista på några krav som Trafikverket måste uppfylla:

  • Trafikverket ska ha rutiner som garanterar att anlitad personal uppfyller nödvändiga behörigheter.
  • Kontroller ska ske innan entreprenören börjar sitt arbete i spåranläggningen.
  • Det ska finnas rutiner för att över tid följa upp den externa personalens behörigheter och kompetens.

Om Trafikverket inte redovisar hur de påtalade bristerna ska rättas till kräver Transportstyrelsen ett vite på en miljon kronor var tredje påbörjad månad med start 3 juli.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078