23948sdkhjf

”80-90 procent av kostnaderna faller ofta på entreprenören”

Det grävs av kablar för 400 miljoner kronor per år, entreprenörerna får betala ett högt pris och nu vill Grävallvar höja kunskapsnivån.

Samverkansprojektet Grävallvar fanns med på Maskinexpo. Bakom projektet ligger elbolagen, som har satt upp ett ambitiöst mål.

– Inga kablar ska grävas av, ler Peter Nordlund, projektledare på Grävallvar.

För att nå dithän krävs kunskap, alla entreprenörer ska till exempel känna till att ledningskollen finns, en gratis webtjänst som drivs av Post- och telestyrelsen (PTS) och finansieras av PTS, Trafikverket och Svenska kraftnät.

Via Ledningskollen ska det bland annat gå att få reda på var ledningar och annan infrastruktur finns, vem som äger dem, hur ledningarna ska hanteras och skyddas och hur grävarbetena kan förenklas och samordnas.

– Det är bara att gå in och anmäla att man vill gräva på ett viss ställe så kan man få utsättning och information om var kablarna ligger, säger Peter Nordlund.

Projektet syftar till att minska skadorna, och inte bara de som drabbar själva ledningarna.

– Vi vill öka respekten för kablar, de körs ofta på och el kan vara dödligt – även fiber med högeffektiv laser kan vara farlig, kommenterar Peter Nordlund.

Tanken är att åka runt och prata med entreprenörerna, Grävallvar har också lanserat en kunskapsbank för entreprenörer.

Även Maskinentreprenörerna finns med som partner i projektet, något som ska säkerställa att entreprenörerna också får en röst, förklarar Peter Nordlund.

Han betonar att det är viktigt för entreprenörerna att ha koll på detta, att gräva av en kabel innebär ofta stillestånd och kostnader.

– 80-90 procent av kostnaderna faller ofta på entreprenören.

Även ledningsägarna måste skärpa till sig, konstaterar han.

– Det råder osäkerhet om vad som gäller och hur ledningsskador ska hanteras, vi vill att alla ska jobba åt samma håll – nu har alla egna krav.

Om alla ställer samma krav och hanterar frågan på samma sätt kan entreprenörerna enklare ta till sig vad som gäller.

– I dag är det få entreprenörer som anmäler skada.

Det han framförallt vill att entreprenörerna tar till sig är att de ska anmäla grävarbeten till ledningskontrollen och att de ska vara extra försiktiga när det är kablar och ledningar i marken.

– Man måste gräva extra försiktigt en meter runt kablarna.

Det treåriga projektet är nu inne på andra året och Peter Nordlund gissar att det kommer att få en fortsättning – det finns mycket kvar att göra konstaterar han och uppger att kunskapsnivån bland entreprenörerna är minst sagt varierande.

– De flesta vet hur man gräver runt kablar, men det grävs av kablar för 400 miljoner kronor per år – och det är bara de direkta kostnaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078