23948sdkhjf

Metoden gläntar på dörren för framtidens material

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Ett forskarteam vid universitetet Carnegie Mellon i Pittsburg, USA, har utvecklat en metod som kan användas för att skapa töjbara polymerkompositer med förbättrade elektriska och termiska egenskaper.

Forskarna stora förhoppningar om att materialen ska kunna användas för en rad olika applikationer inom mjuk robotik, självläkande elektronik och medicintekniska produkter. 

I sin metod använder sig forskarna av eutektisk galliumindium (EGaIn), en elektriskt ledande metallegering vilken är flytande vid 15,5 grader Celsius. Genom att inkorporera många små droppar EGaIn inkapslade i en elastomer, har de skapat en mycket töjbar, mjuk, multifunktionell komposit som har en termisk stabilitet och elektrisk ledningsförmåga. 

Carmel Majidi, professor i maskinteknik vid Carnegie Mellon har sedan tidigare utfört omfattande forskning kring utveckling av nya, mjuka material som kan användas för biomedicinska och andra applikationer. Som en del av denna forskning utvecklade han gummikompositer innehållande nanoskopiska droppar av flytande metall. Materialen i sig tycktes vara lovande, men den mekaniska blandningstekniken som användes gav material med inkonsekventa egenskaper.

Istället vände han sig till professor Krzysztof Matyjaszewski, vid samma universitet, som för 25 år sedan utvecklat en metod för atomöverföringsradikal polymerisation (ATRP). 

Tillsammans med Matyjaszewski och Michael R. Bockstaller, professor i materialvetenskap och teknik, lyckades Majidi att genom ATRP få “monomersvansar” att fastna på ytan av nanosmå droppar av EGaIn, vilka sedan länkades samman. Resultatet av detta var att den flytande metallen dispergerades likformigt i hela elastomeren, vilket resulterade i ett material med hög elasticitet och hög värmeledningsförmåga. 

Forskarna kunde även notera att kristallisationstemperaturen för eGaIn sänktes efter polymertransplantation, från 15 C till -80 C. 

-Detta innebär att vi nu kan suspendera flytande metall till praktiskt taget vilken polymer eller sampolymer som helst för att skräddarsy deras materialegenskaper och förbättra deras prestanda, säger Majidi. Detta har inte gjorts tidigare, och öppnar dörren för framtida materialupptäckter.  

Forskarna anser att denna process kommer att kunna användas för att kombinera olika polymerer med flytande metall. Genom att styra koncentrationen av flytande metall kommer det bli möjligt att kontrollera egenskaperna hos de material som skapas.

Detta kommer att leda till en helt ny klass av material som kommer att kunna användas i en mängd olika applikationer som mjuk robotik, konstgjord hud och biokompatibel medicinsk utrustning.  

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Epiroc tar gigantiskt serviceuppdrag

Med ett ordervärde på motsvarande 665 miljoner kronor från ett chilenskt gruvföretag har Epirocs division Mining and Rock Excavation Service tagit hem ett av sina hittills största kontrakt.

Labelexpo Europe närmar sig med stormsteg

Om en vecka börjar världens största teknikmässa för etiketter.

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Dags att gasa på för cementtransporter

– Det är en framtidsinriktad satsning som kopplar till våra höga ambitioner inom hållbarhet, sade Mikael Odlöw, vice försäljningschef inom Cementa, när företaget började använda Sveriges första gasdrivna bulkbil för cementleveranser.

Oro bland mässdeltagarna på Elmia Husvagn Husbil

Trots stort intresse och högt besökarantal på årets husvgan- och husbilsmässa i Jönköping kändes oron bland samtliga deltagare i luften. Oron över WLTP, bonus malus och framför allt den nya beskattningen, förstås.

Nyhetsbrev

K 2019: Tre starka med fokus på cirkulär ekonomi

Hon tar över som Nordenchef för NCC Building

Catarina Molén-Runnäs återvänder till NCC för att senast 1 februari 2020 tillträda som ny chef för affärsområdet Building Nordics.

På spåret genom Sverige i miniatyr

5-6 oktober gör järnvägen sitt intåg på Skansen i Stockholm. Då visas ett landskap i miniatyr där modelltåg tuffar fram genom Sverige strax före omläggningen till högertrafik 1967.

Arla byter till klimatsmart returpall

Allt fler flygbolagskonkurser

BillerudKorsnäs bantar organisationen

”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

Amerikanska Ja-Bar Silicones får svensk ägare

Plus

Växla upp och växla ned

Att använda transportskruvar för att flytta råmaterial är många gånger ett effektivt sätt. Det gäller då att tänka till kring hur transmissionen av kraften sker från motor till skruv. Vi har tittat närmare på hur Fågelfors pelletsfabrik löst utmaningarna.

Världens största raffinaderi sprängt

Uppdaterad: Fabriksbrand nu släckt

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Utredning om skatt på engångsartiklar

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Eson Pac säljer i Schweiz

Silbersky vd för SJ Norge

En död i arbetsplatsolycka

Tolvtonnare med bra sikt

Liebherr har ett enormt utbud men även jättar har luckor att fylla ibland, och nu har de gjort just det.

Nordlind till Skansen

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

Tre bolag blir ett

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Stänger övertecknad emission

Dahlsten tar över Transportföretagen

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Varbergstunneln närmare byggstart

Arla sänker CO2 på ostförpackningar

Hultafors Group satsar amerikanskt

3

Finns ingen specifik gay-gen

NCC bygger för 300 miljoner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137