23948sdkhjf

Metoden gläntar på dörren för framtidens material

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Ett forskarteam vid universitetet Carnegie Mellon i Pittsburg, USA, har utvecklat en metod som kan användas för att skapa töjbara polymerkompositer med förbättrade elektriska och termiska egenskaper.

Forskarna stora förhoppningar om att materialen ska kunna användas för en rad olika applikationer inom mjuk robotik, självläkande elektronik och medicintekniska produkter. 

I sin metod använder sig forskarna av eutektisk galliumindium (EGaIn), en elektriskt ledande metallegering vilken är flytande vid 15,5 grader Celsius. Genom att inkorporera många små droppar EGaIn inkapslade i en elastomer, har de skapat en mycket töjbar, mjuk, multifunktionell komposit som har en termisk stabilitet och elektrisk ledningsförmåga. 

Carmel Majidi, professor i maskinteknik vid Carnegie Mellon har sedan tidigare utfört omfattande forskning kring utveckling av nya, mjuka material som kan användas för biomedicinska och andra applikationer. Som en del av denna forskning utvecklade han gummikompositer innehållande nanoskopiska droppar av flytande metall. Materialen i sig tycktes vara lovande, men den mekaniska blandningstekniken som användes gav material med inkonsekventa egenskaper.

Istället vände han sig till professor Krzysztof Matyjaszewski, vid samma universitet, som för 25 år sedan utvecklat en metod för atomöverföringsradikal polymerisation (ATRP). 

Tillsammans med Matyjaszewski och Michael R. Bockstaller, professor i materialvetenskap och teknik, lyckades Majidi att genom ATRP få “monomersvansar” att fastna på ytan av nanosmå droppar av EGaIn, vilka sedan länkades samman. Resultatet av detta var att den flytande metallen dispergerades likformigt i hela elastomeren, vilket resulterade i ett material med hög elasticitet och hög värmeledningsförmåga. 

Forskarna kunde även notera att kristallisationstemperaturen för eGaIn sänktes efter polymertransplantation, från 15 C till -80 C. 

-Detta innebär att vi nu kan suspendera flytande metall till praktiskt taget vilken polymer eller sampolymer som helst för att skräddarsy deras materialegenskaper och förbättra deras prestanda, säger Majidi. Detta har inte gjorts tidigare, och öppnar dörren för framtida materialupptäckter.  

Forskarna anser att denna process kommer att kunna användas för att kombinera olika polymerer med flytande metall. Genom att styra koncentrationen av flytande metall kommer det bli möjligt att kontrollera egenskaperna hos de material som skapas.

Detta kommer att leda till en helt ny klass av material som kommer att kunna användas i en mängd olika applikationer som mjuk robotik, konstgjord hud och biokompatibel medicinsk utrustning.  

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Jubileum i Jönköping

I topp bland hemvändande bolag

IMCD och Lactips ingår nordiskt samarbete

Ny mässa för transportförpackningar

Positionen stärks ytterligare genom nytt förvärv

Peab köper YIT:s nordiska beläggnings- och ballastverksamhet

Affären innebär att Peab tar över cirka 200 strategiskt placerade täkter samt 63 asfaltverk i Norden.

Nyhetsbrev

BewiSynbra förvärvar danska Eurec

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Återvinningsbar film för MAP-applikationer

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Ecolean in på den mexikanska marknaden

"Sverige måste bli bättre på sopsortering"

NCC överklagar

NCC förlorade i rätten och ålades att betala nästan 44 miljoner kronor. Nu överklagar företaget.

Ny teknik för råvaruutvinning ur biomaterial

”Läget är allvarligt”

Maskinentreprenörerna tog med sig en av sina hjärtefrågor till Almedalen – kompetensförsörjningen.

Umeåbolag uppköpt av amerikansk jätte

Omröstning om global standard för sexleksaker

Det är nu dags för världen att ta ställning till om det behövs en global standard för sexleksaker. SIS har lämnat världens första standardförslag för design- och säkerhetskrav av sexleksaker till omröstning bland alla medlemsländer.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Zalando skiftar till återvunnet

Unilever har knäckt koden med svart plast

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Ägg med posten

Smurfit Kappa har tagit fram en äggförpackning för e-handel för en äggproducent i Latinamerika. Med hjälp av sin eSmart-tjänst har Smurfit Kappa hjälpt producenten att ta sig in på e-handelsmarknaden.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Svevias nya sydsvenska ballastchef

Ny vd på SwedenBio

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Hållbarhetsdebatt på Empack

"Svenska företag måste engagera sig"

Ikea utser ny designchef

XMReality i polskt samarbete

Investerar för snabbare falsning

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124