23948sdkhjf

Tredje generationen har greppet

En enda man äger företaget som omsätter 75 miljarder kronor – japanska Yanmar har kommit långt på 107 år.

Det är inte många mångmiljardföretag som har en enda ägare men Yanmar har faktiskt det – det japanska familjeföretaget grundades 1912 av Magokichi Yamaoka och i dag är det sonsonen Takehito Yamaoka som både äger och styr – han uppges vara väldigt involverad i den dagliga driften.

1912 var det motorer som gällde. I dag är produktpaletten betydligt större – Yanmar tillverkar motorer, lantbruksmaskiner, anläggningsmaskiner med mera.

Huvudkontoret finns i Osaka och koncernen omsätter cirka sju miljarder euro (cirka 75 miljarder kronor) med 20 000 anställda.

Anläggningsmaskinerna är bara en mindre del av verksamheten, det som dominerar är främst industrimotorer och lantbruksmaskiner.

Det sistnämnda märks kanske i den röda loggan som ska påminna om insektsvingar – Yanmar har fått sitt namn av det japanska ordet för trollslända, som anses symbolisera rikliga skördar.

De jordbruksmaskiner som tillverkas ser dock sällan den svenska marknaden, det handlar bland annat om riströskor och gräsklippare.

Anläggningsmaskinerna står för knappt 12 procent av omsättningen, det innebär dock inte att den delen av verksamheten är liten – den omsätter cirka 363 miljoner Euro (cirka 3,9 miljarder kronor) och sysselsätter 800 personer.

Entreprenadsidan har funnits med i lite drygt 50 år. 1967 kom den första Yanmarmaskinen, en bandschaktare, och fyra år senare levererade företaget sin första minigrävare – YB600.

De lärde tvistar om vem som verkligen ”kom på” minigrävaren, Yanmar hävdar att de åtminstone var en av de första, och hävdar bestämt att de i alla fall var först med en grävmaskin utan överhäng – zero tail.

– 1995 var Yanmar först i världen med Vio-serien, som nu är inne på sjätte generationen, säger Magnus Täljemark, regional director för norra Europa.

Läs mer om Yanmar - se länkar nedan!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093