23948sdkhjf

Från bokhandel till e-handel

Förpackningsföretaget PacsOn Helmer Nilsson i Växjö firar i år 90 år. Företaget har utvecklats från en bokhandel på Storgatan till en modern leverantör av såväl förbrukningsvaror som service, och som vet att nya tider kräver nya lösningar.

Ett företag som varit verksamt i nittio år har sett och varit en del av stora samhällsförändringar. Den senaste i raden är digitalisringen och den ökade konkurrens som internet innebär.

– Det gör att vi måste jobba ännu mer med att effektivisera och utveckla. Men främst tror jag att vår lokala närvaro, vår spetskompetens och alla de kundanpassade lösningar vi erbjuder har gjort att vi lyckats fortsätta vara det första lokala valet, säger PacsOn Helmer Nilssons VD Daniel Husberg.

Ur det ursprungliga familjeföretag arbetar än idag delar av familjen kvar. Fredrik Edevik är säljare på företaget. Hans morbror Curt Edevik var delägare och drev företaget tillsammans med Folke Nilsson, Helmer Nilssons son. Oavsett vilka utmaningar som e-handel och digitalisering ställer företaget inför, så är det affären människor emellan som är avgörande, menar Fredrik Edevik.

PacsOn har gått från att vara en grossist till ett serviceföretag som hjälper kunden att effektivisera och hitta smarta lösningar för just deras behov. Genom åren har man haft både medgång och motgång. En händelse som sticker ut, och som många medarbetare har ett starkt minne av är branden 2004, då både lagret och kontoret brann ner till grunden.
En händelse som man trots stora materiella förluster lyckades vända till något positivt för företaget.

– Den händelsen svetsade oss samman med våra leverantörer och kunder på ett väldigt fint sätt. Många kunder stöttade oss, och hela personalen gick samman och fick företaget på fötter igen, leveranserna fungerade trots omständigheterna och efter bara ett halvår var lokalerna uppbygga igen. Det skapade en fantastisk gemenskap, säger Daniel Husberg, som menar att förmågan att lösa kundens problem och hålla sig relevanta i en ombytlig bransch, också till stor del beror just på gemenskapen som lever kvar i huset.

– Personalen är kärnan i vår verksamhet, och vi har byggt en kultur där vi hjälper varandra och våra kunder, det sitter i väggarna och är en riktig superstyrka.

Även om butiken fortfarande är kärnan i verksamheten, har PacsOn Helmer Nilssons tagit till sig nya tiders behov. E-handeln har vuxit kraftigt de senaste åren, och man har satsat på att hjälpa företag med skräddarsydda förpackningslösningar så att de kan bedriva sin kärnverksamhet effektivt.

–Vårt fokus i dag ligger mycket på förpackning och industriemballage, som kartonger, plast och bubbelfolie. Vi har vuxit enormt på den sidan de senaste tio åren, och i dag är våra största kunder industrier och fabriker i tillverkningsledet. Vi har alltid varit ett företag som hjälper andra företag, det har gjort att vi har nystat upp affärer på områden som vi inte tidigare verkat inom, men där vi ser en efterfrågan hos kunden. Vi hjälper våra kunder att lösa olika problem så dom kan ta hand om deras kärnverksamhet, säger Daniel Husberg.

Historiska årtal
1929 PacsOn Helmer Nilsson grundas av Helmer Nilsson, 23 år.
1965 bygger man ett stort centrallager, Sveriges första i branschen.
1977 blir Helmers son, Folke Nilsson, VD för bolaget.
1994 slutar Helmer Nilsson att arbeta i företaget, 88 år gammal.
2008 blir man ett helägt dotterbolag i Herenco-koncernen.
2016 byter man namn till PacsOn Helmer Nilsson.
2019 Omsättningen uppgår till 170 miljoner kronor på 35 medarbetare.

Nu på fredag håller PacsOn Helmer Nilsson Öppet Hus på Mörners väg 116 i Växjö. Då kan man träffa företages leverantörer, ta del av jubileumserbjudanden i butiken och så bjuder man på tårta!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063