23948sdkhjf

Daf miljardsatsar för fortsatt tillväxt

Det går bra för lastbilstillverkaren Daf, så bra att företaget nu aviserar en investering på motsvarande en bit över två miljarder kronor i hyttfabriken i Westerlo.

Det har varit bra fart i försäljningen av Dafs lastbilar i Sverige de senaste två åren. Företaget är den snabbast växande leverantören av tunga lastbilar i Sverige, även om det sker från en låg nivå.

Även i resten av Europa ser det bra ut. Företaget beskriver sig självt som det näst största lastbilsmärket i Europa och marknadsledande inom dragbilssegmentet. Dessutom förutspår företagsledningen att försäljningen kommer att stanna kvar på en angenämt hög nivå ett bra tag till.

För att möta den förväntat höga efterfrågan investeras nu cirka 200 miljoner euro i hyttfabriken i belgiska Westerlo. Den nuvarande hyttsvetsfabriken på 17 800 kvadratmeter ska byggas ut med ungefär 13 200 kvadratmeter. Utbyggnaden kommer att inrymma en enkellinjig layout med cirka 130 avancerade robotar och 135 helautomatiska svetspistoler.

I satsningen ingår även en cirka 20 000 kvadratmeter stor utbyggnad av anläggningen för hyttdetaljer som i dag fyller cirka 15 600 kvadratmeter. Den nya anläggningen delas in i flera sektioner, bland annat en huvudmonteringslinje och en takmonteringslinje. En väsentlig del i utbyggnaden är en avancerad test- och inspektionsavdelning.

Därigenom ska kapaciteten i hyttfabriken öka med cirka 45 procent till 300 hytter per dag, eller 70 000 per år. Kapaciteten anpassas i och med detta till den lackeringsfabrik som öppnades officiellt i slutet av 2017. Även då handlade det om en kapacitetsökning med cirka 50 procent, även om det då räckte med en investering på 100 miljoner euro.

Den nya toppmoderna hyttfabriken krävs för att Daf ska kunna växa både inom och utanför Europa, säger företagets vd Harry Wolters.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11