23948sdkhjf

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Plattformen syftar till att genomföra beslutade förordningar för att nå ökad återvinning av förpackningar och tidningar. Avfall Sverige anser att FTI successivt distanserat sig från innebörden i samverkansplattformen.

I juni 2018 fattade den dåvarande regeringen beslut om en förordningsförändring med syfte reformera dagens producentansvar för förpackningar och tidningar och skapa ett bekvämt insamlingssystem som allmänheten också ska kunna lita på. I förordningsförändringarna tydliggörs att producentansvaret ska gälla fullt ut och Naturvårdsverket har i uppgift att ta fram en vägledning för arbetet.

Den 2 april publicerade Avfall Sverige, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, en överenskommelse om en samverkansplattform avseende insamling och återvinning av förpackningar och returpapper, som bland annat byggde på ett antal så kallade tester i ett antal kommuner. Tanken var att dessa tester ska kunna vägleda om hur plattformen kan tillämpas i skarpt läge vid kommande samråd.

- Skälet till att vi tills vidare avbryter arbetet är att FTI har mycket bestämda uppfattningar om hur insamlingssystemet ska se ut och saknar flexibel inställning till lokala lösningar som plattformen ger uttryck för, säger Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige.

- Avfall Sverige står fortfarande bakom plattformen och hoppas att kontakterna ska kunna återupptas när Naturvårdsverkets vägledning är klar, när principerna för ersättning klargjorts, samt när parterna för plattformen har kunnat enas om synen på hur lokal anpassning ska ske, säger Claes Thunblad, ordförande Avfall Sverige.

Att arbetet tills vidare avbryts innebär också att testerna i de tio kommuner som varit testkommuner också kommer att avbrytas tills vidare. 

Recycling har sökt FTI för en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094