23948sdkhjf

Gatustädning med vakuum

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vakuumsugning tar inte bara bort sanden från gatorna – metoden minimerar också spridningen av hälsofarliga partiklar och minskar risken för att exempelvis tungmetaller förorenar dagvattenbrunnar. Det menar Disab som förordar en utlovat damm- och vattenfri rengöringsteknik.

Så här års, när temperaturen håller sig över nollstrecket och risken för halka minskar, blir det allt mer angeläget att ta bort vinterns grus och sand från gator och trottoarer. Väl så viktigt är att få bort det hälsofarliga damm som visserligen inte syns, men som blir ett allt större bekymmer i många stadsmiljöer.

Med konventionella sopmaskiner måste man fukta ytan med vatten under arbetet med sandupptagning för att motverka dammbildning. Under de dagar när den farliga partikelhalten i luften är extra hög, är det dessutom vanligt att man spolar gatorna med dyr CMA (kalciummagnesiumacetat), ett halkbekämpningsmedel som hjälper till att motverka damm för att på så sätt kunna få tillbaka luftkvalitetsnivån på normala värden, säger Marianne Guldberg, marknadschef på Disab Vacuum Technology.

Tyvärr skapar detta endast en temporär lösning då CMA enbart binder dammet vid ytan utan att permanent ta bort det. Dammet kommer därför så småningom att virvla upp i luften igen, skapa dåliga luftvärden och processen med CMA återupprepas. Slutligen är risken stor att föroreningarna hamnar i våra dagvattensystem och reningsverk då de antingen spolas bort från gatorna med vatten eller regn. Effekten av CMA på vatten-och växtliv är inte helt utrett men vi vet att själva föroreningarna med mikropartiklar, plaster och tungmetaller inte är bra för naturen, säger Marianne Guldberg.

Disab Vacuum Technology har sedan 1976 designat och tillverkat mobila, semi-mobila och stationära vakuumaggregat som används för att städa, transportera och återvinna damm, smuts och grus samt materialspill från industriell produktion.

I produktutbudet finns bland annat Disa-Clean, en gaturengöringsmaskin som arbetar utan vatten och i stället utnyttjar en kraftfull vakuumsug som, enligt leverantören. inte bara tar bort grus och sand utan även de allra minsta hälsovådliga partiklarna permanent från stadens gator, torg och andra hårda ytor. I och med att inget vatten används vid rengöringen finns heller ingen komponent i städprocessen som kan frysa, vilket innebär att städsäsongen kan påbörjas tidigare.

Eftersom föraren dessutom slipper fylla på vatten varje gång tanken tömts blir städkapaciteten samtidigt högre än med konventionell utrustning.

En ytterligare miljöbonus är att man slipper dyrbar vattenrening genom att förhindra att tungmetaller, mikroplaster med mera från gruset rinner ner i dagvattenbrunnar. Man får helt enkelt ett mer effektivt resultat genom denna helt dammfria och vattenfria metod, hävdar Marianne Guldberg.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

XMReality i polskt samarbete

Continental storsatsar på anläggningsdäck

Continental aviserar en satsning på motsvarande en miljard kronor för att bygga ut sin fabrik i portugisiska Lousado. Avsikten är att tillverka däck större än 24 tum och avsedda för jordförflyttning och exempelvis arbete i hamnar.

Investerar för snabbare falsning

Regeringen kör över näringslivet

Robotar och digitalisering ska effektivisera vägtransporterna

Robotiserad snöskottning av cykelvägar och geofencing är två av de 20 konkreta åtgärder som Trafikverket vill testa för att kunna skapa ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

Nyhetsbrev

Utmanande år för Strukton Rail

Förra årets extrema sommarvärme och regeringens hot om att flytta tillbaka en stor del av järnvägsunderhållet till Trafikverket är två orsaker som påverkat Strukton Rail negativt, enligt företagets vd Robert Röder som lämnar vd-stolen i höst.

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

1

Skatt ska minska antalet plastpåsar

TV4 Nyheterna rapporterar i dag att från och med nästa år införs en ny skatt på plastpåsar.

Hög tid kvalitetssäkra hälsoappar över hela Europa

Plus

De satsar på flytande elproduktion

De flesta av dagens vindkraftverk är horisontella men startupbolaget SeaTwirl satsar istället på havsbaserade flytande vertikala vindkraftverk.

Fet fisk utan gift skyddar mot typ 2-diabetes

Om den feta fisken vi äter vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes. Men miljögifterna som fisken innehåller har motsatt effekt och suddar ut skyddseffekten.

I höst är det Lidingö som gäller

Den 20–21 november arrangerar U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll åter Underhållsdagarna i Stockholm.

Så vill höjdarna få fart på lönsamheten

Varför jobbar inte den här branschen dygnet runt? Varför är det projekten som är ”stensvåra i tid” som går bäst? Frågorna var många när entreprenadhöjdarna försökte ringa in branschens lönsamhetsproblem – och hur de kan lösas.

Ramirent får köpa Stavdal

Högt betyg för OKG

Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att OKG har hanterat den pågående kärnkraftsomställningen väl.

Forskarnas upptäckt om oordnade polymerer

Resultaten kan bana väg för utveckling av nya material från syntetiska polymerer.

Klartecken till förvärv

Myndigheten varnar: Detta är inte ett godkänt läkemedel

Läkemedelsverket går ut och varnar för annonser för en produkt som lovar för mycket.

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Egen produktion av linerless etiketter

Ny coater från Ravenwood gör att Lexit Goup nu har egen linerlessproduktion.

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Bioplastseminarier i tre nordiska huvudstäder

Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Bilbatterihus av CFRTP

Nu kommer pissoaren för kvinnor

Ledare: Välkommen las-utredning

Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Start-up inom AI växlar upp

Uppländskt uppdrag för Peab

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Nytt partnerskap för Bactiguard

Ny försäljningschef på Delvator

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.407