23948sdkhjf

Gatustädning med vakuum

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Vakuumsugning tar inte bara bort sanden från gatorna – metoden minimerar också spridningen av hälsofarliga partiklar och minskar risken för att exempelvis tungmetaller förorenar dagvattenbrunnar. Det menar Disab som förordar en utlovat damm- och vattenfri rengöringsteknik.

Så här års, när temperaturen håller sig över nollstrecket och risken för halka minskar, blir det allt mer angeläget att ta bort vinterns grus och sand från gator och trottoarer. Väl så viktigt är att få bort det hälsofarliga damm som visserligen inte syns, men som blir ett allt större bekymmer i många stadsmiljöer.

Med konventionella sopmaskiner måste man fukta ytan med vatten under arbetet med sandupptagning för att motverka dammbildning. Under de dagar när den farliga partikelhalten i luften är extra hög, är det dessutom vanligt att man spolar gatorna med dyr CMA (kalciummagnesiumacetat), ett halkbekämpningsmedel som hjälper till att motverka damm för att på så sätt kunna få tillbaka luftkvalitetsnivån på normala värden, säger Marianne Guldberg, marknadschef på Disab Vacuum Technology.

Tyvärr skapar detta endast en temporär lösning då CMA enbart binder dammet vid ytan utan att permanent ta bort det. Dammet kommer därför så småningom att virvla upp i luften igen, skapa dåliga luftvärden och processen med CMA återupprepas. Slutligen är risken stor att föroreningarna hamnar i våra dagvattensystem och reningsverk då de antingen spolas bort från gatorna med vatten eller regn. Effekten av CMA på vatten-och växtliv är inte helt utrett men vi vet att själva föroreningarna med mikropartiklar, plaster och tungmetaller inte är bra för naturen, säger Marianne Guldberg.

Disab Vacuum Technology har sedan 1976 designat och tillverkat mobila, semi-mobila och stationära vakuumaggregat som används för att städa, transportera och återvinna damm, smuts och grus samt materialspill från industriell produktion.

I produktutbudet finns bland annat Disa-Clean, en gaturengöringsmaskin som arbetar utan vatten och i stället utnyttjar en kraftfull vakuumsug som, enligt leverantören. inte bara tar bort grus och sand utan även de allra minsta hälsovådliga partiklarna permanent från stadens gator, torg och andra hårda ytor. I och med att inget vatten används vid rengöringen finns heller ingen komponent i städprocessen som kan frysa, vilket innebär att städsäsongen kan påbörjas tidigare.

Eftersom föraren dessutom slipper fylla på vatten varje gång tanken tömts blir städkapaciteten samtidigt högre än med konventionell utrustning.

En ytterligare miljöbonus är att man slipper dyrbar vattenrening genom att förhindra att tungmetaller, mikroplaster med mera från gruset rinner ner i dagvattenbrunnar. Man får helt enkelt ett mer effektivt resultat genom denna helt dammfria och vattenfria metod, hävdar Marianne Guldberg.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Flaskan som tar mindre plats

Valmet biosatsar i Sundsvall

Svenskt batteripaketprojekt tar fart

Klart med ny vd i Maserfrakt

Nyhetsbrev

Succé för nystartad landskapsutbildning

En nystartad utbildning för landskapsingenjörer vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har blivit en jättesuccé. De 35 utbildningsplatserna fylldes snabbt med ytterligare 60 sökande på reservplats.

Bruket prisas för fabriksunderhåll med 5G-teknik

Var sjunde skadar sig

Praktikant dog efter arbetsolycka

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Plus

Han vill ge pengar till företagen

För den som vill automatisera sin verksamhet är nu rätt tid, för det finns pengar att söka. Vi har besökt konferensen Robotbaserad Automation på Elmia och lyssnat på föredrag om Robotlyftet.

Plus

Nedslag på robotkonferensen

CTEK invigde nya lokaler

Svenska företaget CTEK har invigt sina nya lokaler i Norrköping. Den nya anläggningen investerades till följd av att man förvärvade Chargestorm i fjol.

Allt fler efterlysta maskiner

Natten till i dag stals tre Weidemannlastare i Kungälv, enligt Larmtjänst. Det följer tyvärr en tydligt negativ trend som pekar på att maskinstölderna blir allt fler.

Vädret får skulden för höjdavvikelser

Åtskilliga maskinentreprenörer har haft problem med höjdavvikelser vid GNSS-positionering under den gångna sommaren. Problem har konstaterats med såväl Swepos Nätverks-RTK-tjänst som nätverks-RTK generellt. Det är vädrets fel konstaterar nu Lantmäteriet.

Så tycker branschen om höstbudgeten

Den 18 september släppte regeringen sin ändringsbudget för hösten. En del av punkterna kommer påverka fordonsbranschen och det finns blandade åsikter om dessa punkter bland branschens organisationer.

Stor UH-affär avtalad

Nyligen avslutades en stor upphandling inom området förebyggande underhåll och tillståndskontroll.

Kartläggning visar styrkeområden inom miljöteknikexport

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Smidig sopskopa med sidoborste

Svevia hoppas på eldrivna sopmaskiner

Svevia har stora förhoppningar men tar det säkra före det osäkra när Sveriges första eldrivna sopsugmaskin ska testas. – Vi kör så hårt vi kan så får vi se vad den klarar av.

Skånsk sug i hårt stål

Rivstart för elektrisk gruvutrustning

Epiroc har fått något av en rivstart för sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning. Mindre än ett år efter lanseringen har bolaget vunnit order från bland annat Finland, Australien och Kanada.

1

Missnöjd med budgeten

NCC bygger i Sundsvall

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Välförsedd vindkraftpark

Utredning om skatt på engångsartiklar

Eson Pac säljer i Schweiz

Nordlind till Skansen

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

Tre bolag blir ett

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Stänger övertecknad emission

Dahlsten tar över Transportföretagen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135