23948sdkhjf

Stockholms snöröjare polisanmälda

Trafikkontoret i Stockholm har konstaterat så stora frågetecken i samband med snöröjningen den gångna vintern att man valt att polisanmäla kontrakterade entreprenörer.

Inställda bussar och igenkorkade gator har varit en återkommande källa till missnöje i Stockholmsregionen under den gångna vintern. Klagomålen nådde så anmärkningsvärda höjder att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tidigare i år uttryckte en märkbar irritation över situationen.

Om de indikationer vi fått nu stämmer så är det upprörande. Vi visste att det har slarvats med sandningen, men dessa uppgifter indikerar att det skulle ha förekommit systematiskt fusk från entreprenörernas sida, vilket är graverande om det skulle visa sig att det stämmer, sade Daniel Helldén bland annat.

Stockholms trafikkontor presenterar nu resultatet av en extern granskning av snöröjningen – en granskning som omfattade såväl trafikkontorets eget arbete som entreprenörernas. Och framför allt är det entreprenörerna som får kritik.

Den 16 april polisanmälde vi entreprenörerna som snöröjer på uppdrag av trafikkontoret. Nu är det upp till polis och åklagare att utreda om något brott har begåtts, säger Fredrik Alfredsson, t f trafikdirektör i Stockholms stad.

Bakom polisanmälan ligger uppfattningen att entreprenörerna inte alltid fullföljt de de åtaganden som finns i avtalen med trafikkontoret, exempelvis genom att inte snöröja färdigt på alla platser eller inte bli färdiga i tid. Därutöver påtalas stora brister i entreprenörernas dokumentation, projektplaner och miljörevisioner. Enligt granskningen saknas också i vissa fall GPS-spår parallellt med att loggningen inte varit korrekt alla gånger. Ytterligare ett klagomål är att entreprenörerna anlitat underentreprenörer som inte uppfyller de krav som ställs i avtalen och utan samråd med trafikkontoret, vilket de är skyldiga att göra.

Redan tidigare under vintern hade trafikkontoret börjat utreda och kräva viten av entreprenörerna där de inte snöröjt enligt avtalen, arbete som i skrivande stund inte är avslutat.

Granskningen lyfter även fram brister i trafikkontorets eget arbete och de rutiner som används.

De flesta av bristerna som framkommit i granskningen av trafikkontorets eget arbete med snöröjningen kände vi till sedan tidigare. Arbetet med att förbättra våra arbetssätt har pågått en längre tid, men granskningen visar att vi måste forcera det arbetet för att vi ska vara redo i god tid inför nästa vintersäsong, säger Fredrik Alfredsson.

Bland annat ställs krav på att arbetet med stickprovskontroller blir mer konsekvent samtidigt som det krävs skärpning vad gäller dokumentation, kontraktsuppföljning och viten.

Som ett första steg i det interna arbetet har en omorganisation påbörjats. Parallellt tas en plan fram för att arbeta metodiskt med de förbättringar som krävs. Allt för att snöröjningen ska fungera på ett mer tillfredsställande sätt redan den kommande vintern.

Foto: Yanan Li

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078