23948sdkhjf

SIS får nytt namn och utseende

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet.

Standarder är en förutsättning för tillverkning och handel. Det insåg Sveriges industriförbund och Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, redan 1922 när de tog initiativet till att bilda Svenska Industrins Standardiseringskommission, SIS.

– De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder, så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

Ett konkret exempel på ett lyckat svenskt standardiseringsarbete har resulterat i att vi alla tar för givet att vårt A4- eller A5-papper passar till de flesta skrivare, kuvert, pärmar och mappar. Andra kända exempel är den första standarden för ambulanser 1935 och svensk standard för matpotatis i tre kvaliteter som fastställdes 1941.

Idag leder SIS standardiseringsprojekt inom de flesta branscher, till exempel bygg och anläggning, hälso- och sjukvård, konsumentprodukter, lednings- och managementsystem, material- och processteknik, miljö och säkerhet. De mest kända standarderna är ISO 9001 för kvalitetsledning och ISO 14001 för miljöledning som används över hela världen.

– Till vårt strategiska förändringsarbete hör att vi nu är ännu mera aktiva inom vår globala standardiseringsorganisation ISO och vår europeiska CEN. I dagens läge med Brexit och dess påverkan på EU:s inre marknad, och den geopolitiska dragkampen mellan bland annat USA och Kina, känns vår globala verksamhet allt viktigare för att bidra till att stärka svensk konkurrenskraft, säger Thomas Idermark.

Förkortningen SIS har alltid varit densamma, men genom historien har den stått för olika saker. Från början betydde förkortningen Svenska Industrins Standardiseringskommission, men 1931 antogs nya stadgar och namnet byttes till Sveriges Standardiseringskommission. 1977 blev det Standardiseringen i Sverige och när sju organisationer gick ihop till en 2001 blev det Swedish Standards Institute.

2019 ändras alltså namnet till Svenska institutet för standarder och på engelska Swedish Institute for Standards.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11