23948sdkhjf

PVC-fri lösning för MT-slang

Primo Medico och Melitek A/S vill minska användning av mjukgjord PVC i medicintekniska slangar och annan apparatur. 

I ett gemensamt projekt vill extuderingsföretaget och leverantören av plastkompound, tillverka medicintekniska slangar av polypropen med ickemigrerande  elastomerbaserad mjukgörare som alternativt material. Slangarna tillverkas i en ny coextruderingsprocess där cyklohexanol och andra lösningsbaserade bindemedel kombineras i sammansättningsprocessen, skriver Primo Medico i sitt nyhetsbrev 

För närvarande pågår ett projekt gällande slangar som används i transfusions- och infusionssystem. 

Processen har utvecklats i ett samarbete mellan Melitek och Primo Medico, samt en av stor europeisk leverantör av medicintekniska produkter. Den nya slangtypen har, enligt Primo Medicopotential att helt ersätta den mjukgjorda PVC som för närvarande används i medicintekniska system och garanterar samma bindningsegenskaper som PVC. 

– Marknadspotentialen för detta är enorm. Alla sjukhus, alla läkare och alla medicinska infusions- eller transfusionskit använder idag PVC-baserade medicinska slangar. Men det verkar som om vi har löst det problemet på ett kostnadseffektivt sätt tillsammans med Melitek, säger Daniel Kulwas, internationell utvecklingschef för Primo Medico. 

Enligt Kulwas så är den polyolefin som används som ersättning för PVC i den nya processen, kemiskt stabil.  

-Det betyder att vi inte längre riskerar att ftalater interagerar med intravenöst given medicin, vilket är banbrytande, säger han. 

Primo Medico har den teknologiska kapaciteten att coextrudera såväl PVC som andra olefinplaster i enlighet med renrumsstandarder. 

-Vi är säkra på att de tekniska testerna de kommande månaderna kommer att vara positiva, säger Jesper Laursen, affärsansvarig hos Melitek.  

Primo Medico uppskattar att de nya medicintekniska slangarna kommer att vara redo att lanseras under 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063