23948sdkhjf

PVC-fri lösning för MT-slang

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Primo Medico och Melitek A/S vill minska användning av mjukgjord PVC i medicintekniska slangar och annan apparatur. 

I ett gemensamt projekt vill extuderingsföretaget och leverantören av plastkompound, tillverka medicintekniska slangar av polypropen med ickemigrerande  elastomerbaserad mjukgörare som alternativt material. Slangarna tillverkas i en ny coextruderingsprocess där cyklohexanol och andra lösningsbaserade bindemedel kombineras i sammansättningsprocessen, skriver Primo Medico i sitt nyhetsbrev 

För närvarande pågår ett projekt gällande slangar som används i transfusions- och infusionssystem. 

Processen har utvecklats i ett samarbete mellan Melitek och Primo Medico, samt en av stor europeisk leverantör av medicintekniska produkter. Den nya slangtypen har, enligt Primo Medicopotential att helt ersätta den mjukgjorda PVC som för närvarande används i medicintekniska system och garanterar samma bindningsegenskaper som PVC. 

– Marknadspotentialen för detta är enorm. Alla sjukhus, alla läkare och alla medicinska infusions- eller transfusionskit använder idag PVC-baserade medicinska slangar. Men det verkar som om vi har löst det problemet på ett kostnadseffektivt sätt tillsammans med Melitek, säger Daniel Kulwas, internationell utvecklingschef för Primo Medico. 

Enligt Kulwas så är den polyolefin som används som ersättning för PVC i den nya processen, kemiskt stabil.  

-Det betyder att vi inte längre riskerar att ftalater interagerar med intravenöst given medicin, vilket är banbrytande, säger han. 

Primo Medico har den teknologiska kapaciteten att coextrudera såväl PVC som andra olefinplaster i enlighet med renrumsstandarder. 

-Vi är säkra på att de tekniska testerna de kommande månaderna kommer att vara positiva, säger Jesper Laursen, affärsansvarig hos Melitek.  

Primo Medico uppskattar att de nya medicintekniska slangarna kommer att vara redo att lanseras under 2020.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Studenter reser klimatsmart

Framtidens resenärer, studenterna, reser mer klimatsmart än svensken i allmänhet – och överraskar när det gäller favoritkändis att helst resa tillsammans med.

Plus

Gunnar Schön: "Nyfiken på fler företagsköp"

Sommarens skräll i bussbranschen är utan jämförelse att Transdev tar över A Björks AB - Konkurrensverket gav grönt ljus till affären som parterna formellt avslutade den 3 september och enligt vd Gunnar Schön kan det mycket väl bli fler företagsköp framöver.

Flaskan som tar mindre plats

Valmet biosatsar i Sundsvall

Svenskt batteripaketprojekt tar fart

Klart med ny vd i Maserfrakt

Nyhetsbrev

Succé för nystartad landskapsutbildning

En nystartad utbildning för landskapsingenjörer vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har blivit en jättesuccé. De 35 utbildningsplatserna fylldes snabbt med ytterligare 60 sökande på reservplats.

Bruket prisas för fabriksunderhåll med 5G-teknik

Var sjunde skadar sig

Praktikant dog efter arbetsolycka

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Plus

Han vill ge pengar till företagen

För den som vill automatisera sin verksamhet är nu rätt tid, för det finns pengar att söka. Vi har besökt konferensen Robotbaserad Automation på Elmia och lyssnat på föredrag om Robotlyftet.

Plus

Nedslag på robotkonferensen

CTEK invigde nya lokaler

Svenska företaget CTEK har invigt sina nya lokaler i Norrköping. Den nya anläggningen investerades till följd av att man förvärvade Chargestorm i fjol.

Allt fler efterlysta maskiner

Natten till i dag stals tre Weidemannlastare i Kungälv, enligt Larmtjänst. Det följer tyvärr en tydligt negativ trend som pekar på att maskinstölderna blir allt fler.

Vädret får skulden för höjdavvikelser

Åtskilliga maskinentreprenörer har haft problem med höjdavvikelser vid GNSS-positionering under den gångna sommaren. Problem har konstaterats med såväl Swepos Nätverks-RTK-tjänst som nätverks-RTK generellt. Det är vädrets fel konstaterar nu Lantmäteriet.

Så tycker branschen om höstbudgeten

Den 18 september släppte regeringen sin ändringsbudget för hösten. En del av punkterna kommer påverka fordonsbranschen och det finns blandade åsikter om dessa punkter bland branschens organisationer.

Stor UH-affär avtalad

Nyligen avslutades en stor upphandling inom området förebyggande underhåll och tillståndskontroll.

Kartläggning visar styrkeområden inom miljöteknikexport

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Smidig sopskopa med sidoborste

Svevia hoppas på eldrivna sopmaskiner

Svevia har stora förhoppningar men tar det säkra före det osäkra när Sveriges första eldrivna sopsugmaskin ska testas. – Vi kör så hårt vi kan så får vi se vad den klarar av.

Skånsk sug i hårt stål

Rivstart för elektrisk gruvutrustning

Epiroc har fått något av en rivstart för sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning. Mindre än ett år efter lanseringen har bolaget vunnit order från bland annat Finland, Australien och Kanada.

1

Missnöjd med budgeten

NCC bygger i Sundsvall

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Välförsedd vindkraftpark

Utredning om skatt på engångsartiklar

Eson Pac säljer i Schweiz

Nordlind till Skansen

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

Tre bolag blir ett

Intensivt driftuppdrag i södra Stockholm

Stänger övertecknad emission

Dahlsten tar över Transportföretagen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149