23948sdkhjf

Ny utrustning till Lundbergslaboratoriet

I augusti 2018 invigdes Lundbergslaboratoriet för njurforskning vid Sahlgrenska akademin efter en stor donation. Nu är ett nytt så kallat boxmikroskop beställt vilket gör det möjligt att titta på levande celler.

I augusti 2018 invigdes Lundbergslaboratoriet för njurforskning vid Sahlgrenska akademin, möjliggjort efter en donation på 27 miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse. Laboratoriet utrustas kontinuerligt och nu är ett nytt så kallat boxmikroskop beställt – ett mikroskop som gör det möjligt att titta på levande celler och därmed ta ytterligare ett kliv i framåt i forskningen.

Det nya mikroskopet anländer under maj månad och utgör en investering på cirka tre miljoner kronor. Att det är ett boxmikroskop innebär att allt är inneslutet i en låda och sköts automatiskt, det går inte att komma åt objektiv och annat som vanligtvis behöver ställas in. Utrymmet för det som ska undersökas är också slutet så att miljön med temperatur och luftsammansättning kan kontrolleras. Mikroskopet sköter fokusering och fotografering själv tack vare en programvara. Det kan till exempel programmeras för att analysera celler inmärkta med en färg och sedan ta bild på 50 slumpvis utvalda celler. Efter ytterligare en veckas odling kan mikroskopet ta 50 nya bilder på exakt samma ställe.

– Man kan alltså se hur cellerna förändras över tid i odlingen vilket är en stor fördel. Dessutom sparar det väldigt mycket tid. Det som mikroskopet gör på en timme skulle det ta oss två dagar att göra manuellt, säger Kerstin Ebefors forskare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin i en kommentar.

Jenny Nyström är professor vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin och ansvarig för laboratoriet. Tillsammans med Kerstin Ebefors forskar de kring mekanismerna bakom utvecklingen av njursjukdom. Vid till exempel diabetesrelaterad njursjukdom, är cellerna som ska utgöra barriär mellan blodet och primärurinen så påverkade att de kollapsar och njuren börjar läcka protein.

Gruppen har identifierat ett par molekyler som verkar vara inblandade i sjukdomsuppkomsten. Med det nya mikroskopet hoppas de kunna se hur dessa molekyler påverkar olika signalvägar inne i cellerna för att om möjligt hitta något steg på väg mot sjukdom som skulle kunna motverkas med nya specifika läkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078