23948sdkhjf

82 meter hög ”termos” invigd

Mälarenergi har invigt en 82,5 meter hög ackumulatortank, som är som en gigantisk termos, vid Kraftvärmeverket i Västerås.

26 miljoner liter vatten. Så mycket rymmer den och det 45-98-gradiga vattnet ska användas för att jämna ut produktionen av fjärrvärme under riktigt kalla vinterdagar.

För alla som har fjärrvärme betyder det ännu tryggare och säkrare leveranser av värme för både huset och varmvattnet i kranen.

Det var i december 2016 som Mälarenergis styrelse fattade beslutet att bygga en ny stor ackumulatortank intill Kraftvärmeverket på Sjöhagsvägen. Ett välkommet tillskott för att jämna ut fjärrvärmeproduktionen och hantera effekttoppar under årets kallaste dagar.

Och nu har den alltså tagits i drift.

Tanken har ändrat Västerås skyline. Stommen är klädd med silvergrå profilplåt, översta delen är försedd med ett dekorband av blankt rostfritt stål. Ovanpå tanken sitter en 6 meter hög krona/lanterna med ett transparent sträckmetalltak som  belyses med olika färger.

En tank av det här slaget kräver en grund utöver det vanliga, berättar Mälarenergi i sin blogg. Plattan, som består av 1 150 kubikmeter betong, är armerad med cirka 75 ton armeringsjärn och står på 520 skruvade pålar.

Varmvattnet i tanken täcker 8 – 24 timmars värmebehov. Att fylla tanken har tagit uppemot fyra veckor. I samband med det gjordes en läckagekontroll. Varmvattnet täcker 8 – 24 timmars värmebehov.

I Västerås är hela 98 procent av fastigheterna anslutna till fjärrvärmenätet. Fjärrvärmen produceras genom att bränna avfall från samhället och spill från skogsindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079